To je filozofie projektu PechaKucha (vyslovuje se pečakuča), který ze svého rodného Japonska letos doputoval i do Humpolce. Historický první humpolecká PechaKucha Night je naplánována na pátek 26. února od 20.20 hodin. Její organizátoři sestavili program, se kterým se zvědavci už mohou seznámit.

Během vymezeného časového úseku dostanou slovo představitelé humpolecké PechaKuchy, historici, cestovatelé, umělci, spoluzakladatelka Denního centra Medou, spoluiniciátor myšlenky pěstování zeleniny ve městě, zástupce pacovské Pakultury či biolog.

Na plánování humpolecké PechaKuchy se podílejí Petr Machek, iniciátor letního kulturního stánku Platforma v humpoleckém parku Stromovka, a Milan Vaněček ze Svařených sání na Horním náměstí, u nichž se v zimě konají nejrůznější akce. „Chtěli jsme lidi seznámit s tím, co zajímavého u nás v regionu je a co by případně mohlo být pro nás inspirativní z jiných míst," nastínil Machek.

PechaKucha vznikla v roce 2003 v Japonsku díky dvěma architektům. Jejich záměrem bylo vytvořit prostor pro prezentaci již uskutečněných projektů z různých oblastí nebo i těch, které si někdo vysnil.

Aby prezentace nebyly nudné, vymysleli i jejich formát. „Vše se odehrává na jednom místě během jednoho večera. Každá prezentace má dvacet snímků a o každém můžete mluvit jen dvacet vteřin. Proto jsou výstupy svižné. Navíc jsou opravdu pečlivě připravené, jelikož záleží na tom, aby se přednášející vešel do časového limitu, a přitom řekl to podstatné," vysvětlil Petr Machek s tím, že by během jednoho roku rádi uspořádali alespoň čtyři takové večery.

PechaKucha
Pátek 26. února, 20.20, kino
Petr Machek a Milan Vaněček: Humpolečtí Pečakučáři
Pavel Holub a Zdeněk Škrabánek: Kamarýtova kronika
Pepíno Vaněk & spol.: Kuba
Zuzana Žaloudková: Medou
Libor Hurda: Kovář pozounista
Matěj Petránek a kolektiv: Prazelenina
Petr Filip: Příroda naučné stezky Březina
Martin Prokop: Pakultura
Martina Šimonová: Království Mustang
Jakub Minářů: CCA (Klub korealistických aktivit)
přestávka: Shamanic DJs (Tomol & Vašek Holub)
afterparty v klubu kina: Eč