VYBRAT REGION
Zavřít mapu

TÉMA DNE: Energetické plodiny: palivo budoucnosti

Vysočina - Pavel Franc z Rouchovan na Třebíčsku patří mezi několik málo zemědělců, kterým se podařilo s pěstováním energetických plodin na Vysočině uspět. V rozhovoru s Deníkem ale přiznal, že bez komerčních plodin by se dnes neuživil.

29.4.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Hana Jančovičová

Co vás k pěstování energetických plodin přivedlo a jak dlouho se jím zabýváte?

Začal jsem v roce 2004, kdy byly výkupní ceny obilí a brambor zoufale nízko. Energetické plodiny tady skoro nikdo nedělal, takže se zdály být zajímavou možností, jak vydělat. Navíc jsem si sám pořídil kotel na brikety a později i lis na jejich výrobu.

Jaké energetické plodiny pěstujete a na jaké rozloze?

Pěstuji pouze šťovík Uteuša. Začal jsem na třech hektarech, v současné době mám osetých pět hektarů a zvažuji osetí dalších pěti.

Takže o zákazníky nemáte nouzi?

Na začátku topné sezony byla poptávka tak velká, že jsme brikety z biomasy nestíhali vyrábět. Na začátku jsem většinu briket spotřeboval sám, dnes už 50% prodávám.

Šťovík je poměrně nenáročná rostlina, dá se jejím pěstování ušetřit?

Rozhodně ano. Hodně se dá ušetřit na hnojení a úpravách půdy. Pro porovnání: šťovíku stačí jako hnojivo 50 kilogramů čistého dusíku na hektar, pšenice potřebuje kolem 180 kilogramů. Šťovík je navíc víceletý, na jednom stanovišti vydrží i deset let, odpadají tudíž náklady na orbu.

Má šťovík i jiné využití než jako topivo?

Několik. Dají se s ním například krmit hospodářská zvířata a sušený se používá jako podestýlka. Výroba briket je ale pro zemědělce rozhodně finančně nejzajímavější.

Dá se v dnešní době pěstováním energetických plodin uživit?

Zřejmě ne. Alespoň z vlastní zkušenosti vím, že většina zemědělců pěstuje energetické plodiny pouze jako doplněk k běžné produkci. Situace na trhu se vloni prudce otočila. Ceny obilí stouply o 100 procent, takže se zemědělci zase vrací k produkci pro potravinářství.

Proč byste lidem doporučil topit briketami z biomasy?

Brikety jsou čisté a ekologické palivo. Jejich spalováním vzniká jen malé množství kouře bez škodlivých plynů. V porovnáním s uhlím nebo topným olejem neobsahují žádnou síru, takže méně zatěžují ovzduší oxidy síry a těžkými kovy. Navíc mají vynikající výhřevnost.

Myslíte si, že mají energetické plodiny místo v budoucnosti?

Lidé časem pochopí, že fosilní paliva nevydrží věčně. V současné době zájemce o ekologické topivo odrazuje sám stát. Tím, že na něj uvaluje devatenáctiprocentní daň, je řadí mezi drahý luxus.

Z ideálních biopaliv se stává nový ekoproblém

Praha/ Biopaliva (bionafta a bioetanol) začínají nahrazovat klasické pohonné hmoty. Snižují totiž emise až o 40 procent. Jsou ale dražší a náročnější na výrobu a zároveň zabírají půdu. Kritici se shodují, že právě biopaliva mohou za nedávné výrazné zdražování potravin. Proč?

Zvětšuje se podíl sklizených plodin určených pro výrobu biopaliv. Jde o řepku olejku, ze které se vyrábí bionafta, a dále o kukuřici, cukrovou třtinu a další plodiny pro bioetanol.

„Poptávka po biopalivech sice souvisí s růstem cen potravin, avšak není toho bezprostřední příčinou. V druhé polovině minulého roku byl zaznamenán růst cen potravin ještě před zahájením povinného přimíchávání biopaliv do fosilních pohonných hmot. V Česku ani v unii nejsou biopaliva vyráběna na úkor potravin,“ brání biopaliva mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Hnutí Duha biopaliva v zásadě podporuje, zároveň ale prosazuje, aby vláda větší pozornost než bionaftě věnovala plodinám pro použití při výrobě elektřiny a tepla – mají totiž lepší energetický výnos.

„Lepší výsledky než motorová biopaliva mají energetické plodiny pro elektrárny a teplárny, proto se vláda musí soustředit na ně,“ říká Vojtěch Kotecký z Duhy.

Autor: Martina Davidová

29.4.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Lubomír Lampíř
9

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

AKTUALIZOVÁNO

Bouřka zaměstnala hasiče hlavně na Pelhřimovsku

Pelhřimovsko - Bouřka doprovázená silným větrem, která v noci zasáhla region, vyvrátila desítky stromů. Spadlý strom zastavil dopravu u Chřenovic na Havlíčkobrodsku a způsobil dopravní nehodu mezi Věží a Rozkoší. Nejvíce bouřka zaměstnala hasiče na Pelhřimovsku.

Orlík nad Humpolcem se o víkendu vrátí do pravěku

Orlík nad Humpolcem – Tento víkend se zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem přesune zpět do pravěku. Na návštěvníky památky čeká mimo jiné i filmová projekce.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

Slaměné ovečky a včelí medvídky obdivují návštěvníci Horní Vsi

Horní Ves - Horní ves na Pelhřimovsku zdobí včelí medvídci a tři ovečky z balíků slámy. S takovou výzdobou, kterou v obci každoročně obměňují, přišla tamní zemědělská společnost Klas Horní ves.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení