Poklidná atmosféra včera vládla i v sídlištní ordinaci Marie Keslové. „Docela příjemně mě překvapilo, že lidé k nám chodí s placením nejen smíření, ale i připraveni. Dokonce jsem ještě nemusela rozměňovat velkou bankovku,“ pochvalovala si Keslová.
 
Ta ani chvilku nezauvažovala o tom, připojit se k bojkotu placení, pro který se rozhodli někteří jihomoravští lékaři.
 
„Nevidím jediný důvod k obcházení zákona. Uvidíme, co nové nařízení přinese, zda se osvědčí,“ nechtěla lékařka předbíhat událostem.

Automaty zatím ne

Lékárníci výraznější odliv zákazníků nezpozorovali. V lékárně U Svatého Víta včera postávaly podobně dlouhé fronty jako v jiné všední dny.
 
„S počtem lidí, kteří k nám přišli pro zásoby léků před koncem roku, se to ale samozřejmě nedá srovnávat,“ řekl Vladimír Markvart.
 
Bez peněz se od včerejška nechodí ani do pelhřimovské nemocnice. „Placení na jednu stranu znamená práci navíc pro zdravotnický personál. Zase ale jde po dlouhé době o první výkon, za který dostaneme skutečně zaplaceno,“ vyjádřil se ředitel nemocnice Pavel Hrala.
 
Ten prozatím neuvažuje o pořízení platebních automatů. „Začnu se o ně zajímat v okamžiku, kdy bude jasné, že se poplatky nebudou rušit. Což se teď říci nedá,“ dodal Hrala.

Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení zpoplatněné péče by dvojnásobně přivítaly maminky novorozenců. Protože placení se vztahuje na rodné číslo, matky musí platit za každý den strávený v porodnici šedesát korun zvlášť za sebe i své děťátko.
 
První čtyři rodičky sáhly do peněženky při odchodu domů včera, dnes zaplatí za dny strávené v nemocnici v novém roce další čtyři.

Matky budou pospíchat domů

Primář gynekologicko porodnického oddělení Roman Petřík neskrýval obavy, že matky nyní budou spěchat domů ještě více než kdy předtím. Zejména pak ty, kterým příroda nadělí dvojčata.
 
„Rodičky tu zůstávají převážně kvůli pozorování novorozenců, kvůli odhalení případných skrytých neduhů. Hospitalizační doba je na našem oddělení už tak krátká. Ještě ji zkracovat nepovažuji za rozumé,“ podotkl Petřík.
 
Pobyt v porodnici podle něho beztak představuje v porovnání s celkovými náklady na založení rodiny zanedbatelnou částku.
 
„Několik arogantnějších připomínek jsme si vyslechli koncem roku. Dneska si dosud nikdo nestěžoval, i když to se může rychle změnit,“ usmála se pelhřimovská praktická lékařka Eva Hlavičková.