VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pečení: pro někoho tradice, pro jiného zbytečná práce

Pelhřimovsko - Upéct si domácí vánoční cukroví, nebo ho raději koupit hotové? To v těchto dnech řeší v mnoha domácnostech.

19.12.2007
SDÍLEJ:

Cukroví už se peče.Foto: Ludvík Pouza

Jedni říkají, že jde o tradici a Vánoce jsou pak voňavější, druzí zase nechtějí zažívat předvánoční shon a nákupem cukroví ušetří hlavně čas.
Těch druhých podle cukrářů stále přibývá. Proto se i oni snaží zákazníkům vycházet vstříc.
 
Hlavně v menších cukrárnách se snaží o udržení tradic a nezapomínají na vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda.

Cena je srovnatelná

„Každý rok kromě toho, že připravujeme několik druhů, které si zákazníci mohou koupit přímo v obchodě, také pečeme cukroví na objednávku,“ řekla majitelka lukavecké cukrárny Lenka Mařincová.
 
Podle ní je tradičně největší zájem o linecké pečivo, vanilkové rohlíčky nebo o strojkové cukroví.
 
Plné ruce práce mají v těchto dnech i velkovýrobci. „Pečeme zhruba něco okolo třiceti druhů cukroví. Jednak je to tradiční suché, ale těsně před Vánocemi bývá větší zájem i o krémové řezy,“ uvedla Vladislava Bláhová z firmy Adélka.
 
Ten, kdo se rozhodne vánoční cukroví koupit, zaplatí za jedno kilové balení mezi 130 až 180 korunami. „Náklady na cukroví pečené doma se pohybují v podobných, mnohdy vyšších cenových relacích,“ podotkla Bláhová.
 
Velkovýrobci totiž mohou snižovat cenu tím, že pečou ve velkém množství.
 
Stále ovšem existují lidé, kteří se o tradiční pečení vánočních dobrot nenechají ošidit. „Domácí je domácí. Celý byt krásně zavoní a kromě toho je to tradice, která k Vánocům patří,“ řekla Irena Němcová z Humpolce.
19.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Ilustrační foto

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

Žďár nad Sázavou - Na šest desítek balíků ze slámy tvoří bludiště na okraji žďárského parku Farská humna. Dočasnou venkovní hernu pro děti tam vybudoval žďárský výtvarník Michal Olšiak.

Tajemstvím úspěchu nováčka jsou skvělá parta a bojovnost

Košetice – Sedm bodů, třetí příčka. Nováček krajského přeboru je bezesporu oživením soutěže.

Dorost remizoval se Svratkou

Pelhřimov – Divizní starší dorost se smírně rozešel se Svratkou Brno, tradičně těžkým soupeřem s vynikající kondicí a důraznou taktikou v dramatické hře. Fotbalistům Brna zbývalo v závěru hry více sil a dosáhli na remízový bod.

V generálce brali brambory

Humpolec – Čtvrtou příčku obsadili na turnaji v Opatovicích nad Labem druholigoví házenkáři humpolecké Jiskry. Týden před startem mistrovských bojů to není rozhodně špatný počin, klání se totiž zúčastnily dva prvoligové a čtyři druholigové celky. Z vítězství se radovaly domácí Opatovice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení