Pod vodou se během pár minut ocitají garáže tamního domova pro seniory či sklepy rodinných domů v Dlouhé, Výstavní nebo Malovcově ulici. Restaurace Pizza Peppino v Hronově ulici, která se nachází v suterénu hotelu hned na rohu největší křižovatky v Pacově, je během chvíle kompletně pod vodou.
„Bylo to šílené. Voda v hlavní chodbě byla okolo 70 centimetrů. V kuchyni a v sále dosáhla výšky 120 až 130 centimetrů, všechno bylo pod vodou. Plavala lednice. Pult se zvedl, praskl. Voda tekla po schodišti i támhle těmi okny," ukazoval včera spolumajitel restaurace Josef Smetana.

Restauratér nezamhouřil v noci z neděle na pondělí  oči, spolu s hasiči a dobrovolníky likvidovali spoušť, která vznikla zhruba po půlhodinovém přívalovém dešti. „Bylo to strašně rychlé. Smršť trvala dvacet, třicet minut maximálně. V Pacově nic takového nepamatuji. Pizzerii máme otevřenou jedenáctým rokem. Když přijde voda, tak tu samozřejmě máme trošičku problémy, protože silnice je vyšší, ale nikdy jsme je neměli takové," popsal Smetana.
„Je velké plus, že v objektu jsou samostatné odpady, které jsem po ucpání okamžitě zprůchodnil, a voda jimi začala pomalinku odtékat," doplnil.

Následky jsou kruté

I tak ale půjdou škody do milionů. „Zatím nevíme, jak dopadne nábytek, obložení, máme tu mrazáky, chlaďáky, potraviny, počítače. Je to šílené. Kdy otevřeme, je ve hvězdách, teď to nedokážu odhadnout," uvedl muž, pro kterého je nyní prioritou dát podnik co nejdříve do pořádku. „Nejdříve musíme vše uklidit, vysušit, dát to dohromady. Bude to na dlouho," povzdychl si Josef Smetana.

S přívaly vody bojovali i zaměstnanci Domu seniorů – Domova důchodců v Pacově. Voda tam mimo jiné vyplavila pět garáží. „Voda stoupala do třiceticentimetrové výšky. Ihned jsem svolal zhruba patnáct zaměstnanců a svépomocí jsme škodu, kterou přívalové deště napáchaly, zlikvidovali. Po dvou hodinách jsme šli domů," popsal ředitel domova důchodců Václav Hrobský.

Oči pro pláč zbyly po nedělní průtrži mračen také některým lidem z nedaleké Cetorazi. „Koukal jsem z balkonu. Voda se řinula obcí, byla to hrůza. Pár domů je tu u nás vytopených, je to děs," neskrýval rozhořčení Karel Čejka z Cetoraze.

A právě jednou z postižených, které se voda prohnala přes zahradu a suterén rodinného domu je Jiřina Trpáková. Jen co se vzpamatovala z jedné potopy, která ji postihla předminulou sobotu, musí hned řešit další. „Katastrofa. Voda se k nám dostala z polí. Mám zatopený potravinový sklep, komoru na nářadí, kotelnu, uhelnu, prádelnu, sušárnu a garáž. Voda mohla mít tak 25 centimetrů," poznamenala Jiřina Trpáková z Cetoraze. V jejím hlase bylo cítit vyčerpání. Celou noc takřka nespala, sledovala, co voda udělá. „Jen co voda klesla po minulé povodni a v místnostech zůstalo jen bláto, tak jsem si říkala, že už bude všechno dobré a on přijde další příval vody a bahna. Navíc se mi támhle na dvoře otevřela díra a z ní tryskala voda jak v Karlových Varech vřídlo," ukázala směrem ke dvorku na přibližně dvaceticentimetrovou díru v zemi vyčerpaná důchodkyně. V Cetorazi pozlobil hasiče také jeden z místních rybníků. Hasiči tam uvolňovali stavidla, odstranili naplaveniny a nečistoty a uvolnili jeho průtok. V pondělí odpoledne už voda z rybníka odtékala bez problémů. Po celý den situaci na místě průběžně monitorovali místní rybáři.

Problémy nastaly i v Hořepníku, kde od nedělní noci místní jednotka sboru dobrovolných hasičů opět hlídá stav vodního toku. Večerní bouřka tam totiž opět rozvodnila oba přítoky Trnavy. Ta pak zatopila několik přilehlých sklepů rodinných domů. O tom, že se předpověď meteorologů vyplnila a náš region zasáhly bouřky, nebylo pochyb. Hasiči měli o práci postaráno. Nejvíce vyjížděli právě na Pacovsku a pak Humpolecku. „Od osmé hodiny večerní do sedmé hodiny ranní hasiči z Pelhřimovska zasahovali u 36 událostí," potvrdila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová s tím, že nejvíce práce měli hasiči od osmé hodiny večer do půlnoci. „Po půlnoci se situace postupně uklidnila. Všechny události, u kterých v souvislosti s počasím hasiči zasahovali, se obešly bez zranění," uzavřela Musilová.