Velice plodné jsou všechny druhy ovocných stromů a keřů. „Hodně je jablek, broskví, malin a koukal jsem, že i ti, kteří mají meruňky, si nemůžou stěžovat," vyjmenoval Josef Bouška, tajemník Územního sdružení českého zahrádkářského svazu v Pelhřimově. Dodal také, že úroda je v dobrém stavu i přes to, že letos nastaly poměrně velké problémy se suchem. „V minulých letech takové sucho nebylo, a ovoce jsme měli rozhodně méně než letos," řekl Bouška, který své vypěstované ovoce dobře zpracovává. Z jahod a rybízu dělá džem, černé jeřabiny využívá k vyprodukování šťávy a jablka dává kvasit na tradiční českou pálenku.

Letošní kladný stav ovocné úrody potvrzuje i jednatelka zahrádkářského klubu v Pelhřimově Marie Šmídová. Se švestkami na její zahrádce to ale moc dobře nevypadá. „Ovoce letos bude hodně, ale jelikož je celkem sucho, tak i některé docela padá, například švestek jsem pod stromem našla plno. Dost bylo i jahod a malin, ostružiny právě zrají," popsala stav letošní úrody Šmídová. Jako správná zahrádkářka úrodu také dobře zužitkuje. Z malin a ostružin například udělá šťávu a z rybízu marmeládu na linecké cukroví.

Lepší úrodu ovoce oproti loňsku zaznamenala i majitelka pěstitelské pálenice v Pacově, kam si lidé na vypálení vozí přímo hotový kvas. „Sezonu už jsme zahájili a lidí se nám ozývá hodně. Nejvíce teď jezdí s kvasem z třešní a meruněk," pověděla Pavla Vaňková, majitelka pacovské pálenice, která dodala, že letos nastala nadúroda. Hodně se urodily i třešně, ale milovníky pálenky prý tento druh ovoce nebaví sbírat. „Za nějakou dobu budou lidé vozit kvas ze švestek. Nakládat už začínají i letní jablka. Musím říci, že velká úroda ovoce je opravdu znát," ukončila Vaňková.