Na zmíněné všestranné zkoušky ohařů, které se uskutečnily v sobotu 14. a v neděli 15. září v okolí Kamenice nad Lipou, dorazilo celkem 12 vůdců, a to z Neveklova, Markvarce, Žďáru nad Sázavou, Kostelce u Jihlavy, Českého Krumlova, Brambor u Čáslavi, Bílkova, Slavonic, Jindřichova Hradce, Jemnice, Smrčné a Kozlova. „Jsme rádi, že se přihlásil plný počet psů, tedy dvanáct. Bohužel z dvanácti psů se jich do druhého dne zkoušky dostalo pouze osm. Čtyrem se to nepodařilo, ale musíme vycházet z toho, že už jsou to ty největší zkoušky,“ řekl vrchní rozhodčí Josef Dědouch.

V sobotu pracovali vůdci se svými psi na poli a ve vodě. V neděli se soutěžící přesunuli do lesa, kde na ně čekala ohrádka. „Na velkém poli se v sobotu ráno začalo velkým společným honem a dělali se tam také jednotlivé hledačky. Na malém poli je to o dohledávkách a přinášení zvěře. Tady na vodě jde pak o ochotu při plavání, přinášení kachny a dohledávce kachny,“ popsal Josef Dědouch úkoly na jednotlivých stanovištích.

Podzimní swap v Hodině H.
Lidé si opět mohli vyměňovat kousky ze svého šatníku

Mezi soutěžícími se objevily i dvě vůdkyně. „Pocity mám po prvním dni zkoušek dost zvláštní. Tohle je totiž něco úplně jiného než jednotlivé zkoušky. Je to rozhodně těžší a pravidla jsou přísnější,“ sdělila své dojmy Aneta Ležáková ze Žďáru nad Sázavou, která se zkoušky tohoto typu zúčastnila vůbec poprvé.

Slavnostní zahájení i ukončení zkoušek se konalo na zámku v Kamenici nad Lipou. „Zahájení soutěže bylo na zámku za účasti starosty a místostarosty Kamenice nad Lipou. Jako Okresní myslivecký spolek Pelhřimov jsme také velice rádi, že nás v sobotu ráno navštívil i hejtman kraje Jiří Běhounek,“ doplnil Josef Dědouch.

Dodal také, že organizaci zkoušek měli pořadatelé perfektně připravenou. „Terén byl na zkoušky vybraný ideální, všechno bylo perfektně připravené. Psi tak měli vytvořené ty nejlepší podmínky. Rozhodčí posuzovali na všech pracovištích zodpovědně, podle zkušebního řádu. Každému psovi dali maximální šanci,“ pochvaloval si vrchní rozhodčí.

1. místo - pes Hardy z Břilické zátoky - Miroslav Matoušek (titul nejlepší pole, nejlepší voda)

2. místo - pes Bart Farní dvůr - Jaroslav Marek

3. místo - pes Henrieta ze Slavonic - Fanta Ladislav

4. místo - pes Argo od Falka - Jaroslav Nechvátal (titul nejlepší ohrádka, nejlepší les)

5. místo - pes Brita od Chlumínské kamizolky - Karel Petrák

6. místo - pes Falco z Mešinské hájovny - Antonín Pokorný

7. místo - pes Dasty Eso - Aneta Ležáková

neobstál – pes Lovka Krupá - Martin Skačan

neobstál – pes Cedryk Drywalley - Pavel Chvátal

neobstál – pes Rimi z Adamovských revírů - Roman Fučík

neobstál – pes Aslan Bella la Rossa - Roman Wiezner

neobstál – pes Car z Rančířova - Irena Kalná