Jako nejvyšší obyvatel republiky se aktuálně jeví basketbalista Ivo Höger, který pochází z vyškovské místní části Rychtářov. „Momentálně jsme ve spojení s Ivem Högerem, a to je člověk, který má výšku plus minus stejnou, jako měl Tomáš Pustina," prozradil prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Ivo Höger tak bude oficiálně zapsán do České knihy rekordů na festivalu v Pelhřimově coby aktuálně nejvyšší Čech. „Jsme s ním domluveni, že pokud se nestane něco neočekávaného, přijede k nám na festival Pelhřimov město rekordů, který se uskuteční 9. a 10. června. Tady oficiálně zaregistrujeme, že se jedná aktuálně o nejvyššího člověka v České republice," nastínil Marek.

Sexuolog Petr Weiss
Sexuologu Petru Weissovi hrozí za nehodu až šest let vězení

Iva Högera podle Marka přeměří komisaři za přítomnosti několika set svědků na pelhřimovském Masarykově náměstí. „Na to, že jsme Iva oslovili a nazvali ho nejvyšším Čechem, reagoval pozitivně. Dlouhá léta byl v zahraničí a potom, když jsme na něj sehnali kontakt, vyslovil se, že by rád, kdyby mohl figurovat v České knize rekordů," řekl Marek.

Nikoho vyššího komisaři pelhřimovské agentury Dobrý den, která české rekordy eviduje, neobjevili. „I mezi basketbalisty, co se celoevropského měřítka týče, je výška Iva Högera mimořádná. I proto si myslím, že nikdo vyšší v republice aktuálně není. Tedy nikdo, o tom by se určitě vědělo," přemítá Marek.

Najít v zemi opravdu výjimečně vysokého člověka nebylo úplně jednoduché. „Iva jsme vypátrali docela složitým způsobem. Rozhodili jsme sítě a hledali kontakty na tyto lidi i přes novináře. Pořádných dlouhánů ale moc není, takže odpovědi, které nám od nich chodily, nebyly úplně k použití. Ve chvíli, kdy měl někdo dvě stě deset centimetrů, jsme proto nechtěli křičet do světa, že se jedná o obra nebo přímo nejvyššího Čecha," popsal Miroslav Marek.

I přesto, že hledání takovýchto specifických rekordů není snadné a ne každý se k takové ojedinělosti hlásí, při hledání nejvyššího Čecha se pracovníci agentury Dobrý den s negativními reakcemi od oslovených dlouhánů nesetkali. „Při aktuálním pátrání jsme na nic takového nenarazili. Kdysi jsme ale v Olomouci pořádali soutěž dlouhánů a tam jsme zaznamenali i negativní reakce. Bylo to hlavně mezi ženami. Ty se k takovým věcem moc nehlásí, protože jejich přednosti jsou jinde než v nějakých centimetrech," popsal Marek.

Ilustrační foto
V ulicích Pelhřimova se postupně objeví kontejnery

Výročí úmrtí Tomáše Pustiny, bývalého nejvyššího Čecha, které připadá na pondělí, pelhřimovská agentura Dobrý den momentálně veřejnosti připomínat nebude. „Na loňském festivalu rekordů v Pelhřimově jsme měli Tomášovu maminku. Bylo docela krátce po Tomášově smrti, tak to bylo takové emocionální. Proto nechceme jitřit její city, takže k výročí Tomášova úmrtí momentálně nic neplánujeme," informoval Miroslav Marek.

Prozradil také, že ale v souvislosti s návštěvou Iva Högera a jeho registrací do České knihy rekordů určitě k nějakému připomenutí Tomáše Pustiny dojde a bude to s největší pravděpodobností opět na pelhřimovském festivalu.