Slavnostní otevření pro pozvané hosty je naplánované na čtvrtek 30. května, široká veřejnost pak novou expozici spatří v rámci Muzejní noci o den později. „Práce, které začaly ke konci roku 2017, postupovaly podle plánu, a tak se podařilo splnit původní záměr – aby nová expozice byla hotová v roce 150. výročí narození humpoleckého rodáka, antropologa světového významu dr. Aleše Hrdličky,“ usmála se vedoucí humpoleckého muzea Dagmar Kluchová.

Nová antropologická expozice našla místo v prostorách muzejní budovy na Horním náměstí, kde byly po třicet let vystaveny původní exponáty. „Ty už byly opravdu silně zastaralé, a to i po odborné stránce. Proto byla změna na čase,“ uvedla Dagmar Kluchová.

Nová antropologická expozice zachovává základní členění té staré, nicméně přináší zcela jinou podobu a jiný obsah. „Vycházíme z rozdělení na oddíly, kterými budou genetika, evoluce, variabilita člověka, anatomie člověka, antropologie jako věda, paleopatologie, život Aleše Hrdličky a indiánská vesnička,“ zmínila Dagmar Kluchová.

Ilustrační foto
Voda zaplavila pouze jeden sklep

Návštěvníci ale uvidí nové modely a další exponáty a také se dozvědí mnohem více informací než dříve. „Expozice je opravdu hodně zaměřená na informace. A protože je určená hlavně široké veřejnosti a školám, dali jsme si záležet na tom, aby fakta a poznatky byly srozumitelné pro laiky. Cizojazyčné informace nebudou přímo u exponátů, jelikož tam by se už nevešly, ale budou je obsahovat tři digitální infokiosky rozmístěné v prostorách expozice,“ podotkla Dagmar Kluchová s tím, že hlavním cílem expozice je šířit povědomí o anatomii člověka, antropologii a o odkazu Aleše Hrdličky.

Velkým lákadlem mezi novými exponáty bude socha pravěkého člověka v životní velikosti včetně modelu jeho kostry. „V rámci naší republiky se jedná o unikátní model. Vytvořil ho sochař Ondřej Bílek ve spolupráci s antropoložkou Evou Vaníčkovou. Ráda bych upozornila i na modely lidského ucha a srdce v nadživotní velikosti,“ prozradila Kluchová.

Tím ale nabídka nové expozice zdaleka nekončí. „O tom, jak se věda posunula o velký kus dopředu, budou svědčit i různorodé odlitky. Vedle toho chystáme ukázku přístrojů, které antropologie využívá. Návštěvníci si některé z nich budou moci vyzkoušet na vlastní kůži,“ poodhalila další novinky vedoucí muzea.

Realizace nové antropologické expozice vyšla celkem na šest milionů a sto padesát tisíc korun. Kromě otevření obnovené antropologické expozice chystá město Humpolec i další akce připomínající slavného rodáka. Tou hlavní bude zářijový VI. Mezinárodní antropologický kongres, který město hostí a pořádá ve spolupráci s Českou společností antropologickou.