Kdo se zapomene o jídlo přihlásit včas, má smůlu. I večeře v deset je ale příliš časná pro ty, kdo hodlají domů přijít až k ránu. Provozovatelé pelhřimovských rychlých občerstvení podali takovým opozdilcům pomocnou ruku.

V pátek a v sobotu se i v nočních hodinách dá najíst u okénka rychlého občerstvení v kavárně Agátě sídlící v kině Vesmír a ve Fritúru pod Solní branou.

„Nejvíc nočních návštěvníků chodí kolem desáté a pak kolem zavíračky ve dvě hodiny nebo i lehce po, když už se uklízí," řekla Jana Drbalová, která se stará o provoz obchodu. Rychlé občerstvení si na náměstí otevřel její holandský přítel Ruud Lubberts.

„V Holandsku a v Belgii jsou podobné fastfoody na každém rohu a říká se jim frituur, odtud název našeho rychlého občerstvení," dodal Lubberts.

Nabídka jídel, které je nově možné nechat si dovést až domů, je obdobná jako v holandských frituurech. To znamená hamburger, cheeseburger nebo třeba gyros. „Akorát smažák je česká rarita," usmála se Drbalová.

Pozdní večeři ocení stálí i náhodní zákazníci. „Když jsem jednou šel z plesu v noci a nebylo mi zrovna nejlépe, byl jsem rád za bagetu z Fritúru. Je to tam super, i když možná trochu dražší," prozradil své zkušenosti Jan Lašťovička z Pelhřimova.

S otvírací dobou vyšel vstříc nočním návštěvníkům provozovatel kavárny Agáta Jiří Křenek. Od poloviny května má okénko rychlého občerstvení otevřeno i v noci od 22 do 3 hodin.

„Nedá se říct, v kterou hodinu chodí nejvíc lidí. Zato ale zaznamenávám vyšší počet zákazníků kolem poloviny měsíce, kdy je po výplatách," sdělil provozovatel. Mezi nejoblíbenější jídla tamních strávníků patří hlavně cheeseburger a hamburger, ale také hranolky nebo kuřecí nugety.

„Zákazníci si mé jídlo chválí. Pamatuju si, jak si sem pro něj přijela parta z Humpolce taxíkem, prý jim to stálo za to," pochlubil se Křenek. Dobrý přístup pro auta, která mohou parkovat přímo u kina, je pro kavárnu nesporně výhodou.

Přes léto se možná noční provoz kavárny nebude omezovat jenom na pátek a sobotu. „Vážně zvažuju mít otevřeno v noci i přes týden, ale omezím denní provoz," svěřil se se svými plány. Otvírací dobu obvykle přizpůsobuje provozovatel Agáty také podle dění v Pelhřimově. Když se poblíž koná větší kulturní akce, pravděpodobně bude noční občerstvení k dispozici.

Rychle hotové pokrmy vyhledávají žáci a studenti z okolních škol i přes den, ale návštěvnost se pak odvíjí od nabídky školní jídelny. „Když mají děti k obědu čočku, tak si přes oběd ani nesednu, ale po takové svíčkové je tu klid," zasmál se Jiří Křenek.

Myslet na zdraví

Najdou se ale samozřejmě i tací, kteří jídla z fastfoodů příliš nemusí. „Když jdu do hospody s kamarády, najím se předem.

V rychlých občerstveních sice mají otevřeno i po půlnoci, ale čekají se tam fronty třeba půl hodiny a nemyslím si, že je to jídlo zrovna zdraví prospěšné. Využívám fastfoody velmi málo, i když je pravda, že si občas rád dám hranolky.

Znám spoustu lidí, kteří tam zavítají každý víkend, protože tráví večery v blízké hospodě, ale ti moc na svoje zdraví nemyslí. Fastfood je skvělý nápad, ale je potřeba se tu nestravovat pořád," podotkl občasný návštěvník rychlého občerstvení Zdeněk Kukla.

Dominika Dufková