Snaha podporovat zdravý životní styl, kterou zaměstnanci nemocnice projevili, však přesahuje rámec programu.
Pelhřimovská nemocnice se do programu Nemocnice podporující zdraví, jehož hlavním tématem bylo kouření, dále správné stravování a pohyb, přihlásila v roce 2011. Pro uskutečnění průzkumu a následných kroků vedoucích k podpoře zdraví bylo vybráno oddělení ortopedie.

Nejprve bylo třeba zhodnotit úroveň dodržování zásad zdravého životního stylu prostřednictvím dotazníků mezi jeho pacienty a zaměstnanci. Podle výsledků se postupovalo dále a nemocnice začala naplňovat pět akreditačních standardů týkajících se zásad řízení, posuzování potřeb pacientů, informování pacientů, zavádění opatření na podporu zdraví a podpory zdravého pracovního prostředí.

„Na oddělení pneumologie jsme zavedli ambulanci zaměřenou na léčbu závislosti na tabáku. Také jsme vytvořili vzdělávací materiály pro pacienty. Tak vznikla brožura o zdravém životním stylu, kterou pacienti nyní dostávají na všech odděleních. Do výběru jídel pro zaměstnance nemocnice jsme zavedli vždy jedno jídlo splňující zásady redukční diety," jmenovala náměstkyně pro ošetřovatelskou péči pelhřimovské nemocnice Jitka Dejmková příklady opatření, kterými se nemocnice snaží zdraví podporovat.

„Naše dvouleté snažení přijeli desátého prosince posoudit zástupci WHO a Ministerstva zdravotnictví České republiky. Jimi provedený audit měl zhodnotit, do jaké míry jsme standardy naplnili," uvedla náměstkyně, co předcházelo získání zlatého ocenění.

Vzdělávací akce pro děti i seniory

Přestože hodnoceno bylo pro účely programu pouze oddělení ortopedie, změny vedoucí k větší podpoře zdravého životního stylu se udály v celé nemocnici. „Věnujeme se různým aktivitám, které s tím souvisejí. Sestra z dětského oddělení Pavlína Fridrichovská iniciovala vzdělávací akce pro malé školáky, v rámci nichž chodí do nemocnice na návštěvu, aby si ji zevnitř ‚okoukli' a už se mezi doktory příště nebáli. Cílovou skupinou jiných aktivit jsou zase senioři. V polovině listopadu se ku příležitosti Světového dne diabetu v nemocnici konala akce, kde si zájemci mohli nechat změřit mimo jiné hladinu cukru v krvi či cholesterol," připomněla dále Jitka Dejmková.

Také lékaře z pelhřimovské nemocnice uznání od Světové zdravotnické organizace potěšilo. „Jsme na to patřičně hrdí. Povinnost podpory zdraví v nemocnicích už v současné době vychází ze zákona, ale myslím, že naše nemocnice tento rámec výrazně překračuje," podotkl zástupce primáře dětského oddělení nemocnice Michael Richter.
Dosaženého úspěchu si váží i ředitel nemocnice Jan Mlčák. „Kdyby nemocnici někdo dal deset miliónů, bylo by to lepší, ale tohle nás také těší," usmál se nad oceněním.

Z celé České republiky se do programu Nemocnice podporující zdraví přihlásila tři zařízení, kromě pelhřimovské nemocnice ještě jihlavská, která dosáhla na stříbrnou úroveň, a nemocnice ve Valašském Meziříčí, která má stejně jako pelhřimovská zlatou.