Vstupovat do lesů by neměli, podle vyjádření Lesů České republiky, zejména lidé u Kamenice nad Lipou, hlavně v katastrech Těmice, Častrov, Pravíkov, Bohdalín, Včelnička a Horní Radouň.
Znehodnocených je ve zmíněných lokalitách zhruba patnáct tisíc stromů. „Vlivem silného větru vznikla škoda zhruba 3 miliony 750 tisíc korun. Jeden strom je tak znehodnocený o 250 korun,“ vysvětlila Eva Jouklová, mluvčí Lesů České republiky.

Pracovníci momentálně odklízejí stromy z lesních cest, se zpracováním dříví začnou tento týden. „Předpokládáme, že do konce roku bude všechno hotové,“ řekla Eva Jouklová.

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.
Obviněného z vraždy z Humpolci poslal soud do vazby

Dodala také, že o vydání zákazu vstupu státní správu nežádají. „Kritická místa jsme ale označili výstražnými tabulemi i páskami,“ informovala Jouklová.

Zpátky do lesa, kde jsou momentálně umístěné varovné cedule, se budou moci zájemci podívat za několik týdnů. „Řekla bych, že za měsíc už budou z lesů odklizené stromy, které by mohly lidem ublížit nebo je vážně zranit,“ přemítala Jouklová.

Velké škody napáchal páteční silní vítr ale i ve městech a okolí. Pěkná spoušť je například na Hamerkách v Kamenici nad Lipou. „Ještě do dneška také nemáme průchozí cestu směrem k pile u Johanky, tam budeme stromy odklízet tento týden. Prioritně se totiž odstraňovaly stromy z intravilánu města. K místu jsme tak umístili cedule se zákazem vstupu,“ vyjmenoval místostarosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík místa, která jsou nejvíce zasažena.

V kritickém stavu je teď i památná lipová alej u Dráchova. „Tam jsme lidem také zakázali vstup. Vzhledem k omezené kapacitě lidí bychom tam měli škody likvidovat až v příštím týdnu,“ prozradil Jaromír Pařík.

Nová cesta spojující Starý Pelhřimov s Pelhřimovem.
Obyvatelé Starého Pelhřimova se projdou po nové cestě

Na historické lípě v kamenické zámecké zahradě se ale naštěstí vítr nepodepsal. „Sice v zámecké zahradě máme prasklé větve, ale naše památná lípa naštěstí zůstala bez úhony,“ řekl Pařík.