Někteří se však díky tomuto lyžařskému kurzu, který se stal již nedílnou součástí výuky, postaví na lyže vůbec poprvé. Ti odvážnější zvolí i snowboard.

Studentů, kteří mají zájem naučit se během týdenního lyžařského výcviku jezdit na snowboardu, dokonce na humpoleckém gymnáziu přibývá. „Za poslední roky se zájem o výcvik na snowboardu u nás na škole zvýšil," potvrdila ředitelka Gymnázia dr. A. Hrdličky v Humpolci Hana Havelková.

Kromě sjezdových lyží či snowboardu si ale s sebou humpolečtí gymnazisté pravidelně přibalují i lyže běžecké. „Vzít si s sebou na hory i běžky studentům doporučujeme. Na horách tak mají možnost, kromě sjíždění kopce, vydat se společně i na turistický výlet do okolí, a to například na Sněžku," prozradila výhody tohoto sportu ředitelka Hana Havelková.

Dodala také, že běžkování je povinnou součástí výuky. „Pokud ale někdo vyloženě na běžky nechce, tak nikoho do tohoto sportu pochopitelně nenutíme," řekla Havelková.

I součástí povinné výzbroje na lyžařském kurzu pelhřimovských gymnazistů jsou běžecké lyže. „I běžky se studenti snaží na hory brát. Ne všichni je ale mají, takže si je půjčují. Do oblíbených aktivit ale běžkování nezařazují," řekl ředitel Gymnázia a Obchodní akademie Pelhřimov Aleš Petrák.

Na gymnáziu v Pacově už běžecké lyže součástí seznamu věcí na lyžařský kurz nejsou několik let. „Běžky si studenti kdysi na hory brávali, postupně ale o ně přestali mít zájem, takže už je s sebou několik let nevozí," prozradil ředitel Gymnázia Pacov Josef Novák.

Do Janských Lázní na povinný lyžařský kurz z pacovského gymnázia pravidelně vysílají studenty z kvinty. „Pokud je zájem mezi studenty z této třídy malý, doplňujeme místa v autobuse staršími dětmi. Lyžařský kurz je ale primárně akcí kvinty," informoval Josef Novák.

Čtyři třídy z pelhřimovského gymnázia ve dvou termínech za sněhem tradičně vyráží do Pece pod Sněžkou. „Na hory studenti odjíždí v lednu, ale i v březnu. Záleží na tom, jak nám zrovna vychází prázdniny," řekl Aleš Petrák.

Prozradil také, že studenti ze sousední obchodní akademie mají o lyžování na horách pravidelně menší zájem, proto škola lyžařský kurz pořádá jednou za dva roky.

Větší zájem mezi studenty o lyžařský výcvik na horách si letos naopak pochvalují v již zmíněném humpoleckém gymnáziu. „V letošní zimní sezoně se lyžařského kurzu v Krkonoších zúčastní určitě více studentů. Tentokrát na hory pojede každá třída zvlášť. Loni jsme naopak kvůli menšímu zájmu museli třídy spojovat," porovnala zájem Havelková.