Nabíjecí stanice ve Vystrkově, která je jako první v České republice typu Tesla Supercharger, dokáže rychlé nabití na osmdesát procent během třiceti minut. „Celkem je zde šest nabíjecích míst Tesla Supercharger. Dalších pět stojanů umožňuje běžně nabíjení klasickou zásuvkou,“ popsal vedoucí oddělení elektromobility společnosti E.ON Miroslav Fiala.

Nabíjecí stanice, která se nachází na hlavní tepně spojující Prahu a Brno, je od začátku svého provozu vytížená. „Naše nabíjecí centrum se řadí ke špičkovým stanicím pro elektromobily v Evropě. Řidiči zde mohou díky jedinečné technologii a dvěma trafostanicím nabít svůj elektromobil velmi rychle,“ zdůraznila výhody manažerka výstavby stanice společnosti E.ON Hana Pásková.

Hned vedle elektrického proudu mají řidiči navíc možnost na sousedící čerpací stanici čerpat i stáčený zemní plyn, benzín nebo diesel. „Nejčastěji se u stojanů zastavují vozy Nissan Leaf, BMW i3 nebo Tesla. Zhruba deset procent zákazníků je ze zahraničí a těší nás, že jsou z naší stanice nadšeni,“ prozradil Fiala.

Stanice nedaleko Humpolce dokáže během jednoho dne odbavit až čtvrtinu všech elektromobilů, které jezdí po českých silnicích. Navíc umožňuje i obsluhu hybridních vozů, které kombinují klasický spalovací motor a elektrický pohon.

Zájem o ekologičtější způsob dopravy stále roste a je jasné, že stanice nezůstane do budoucna osamělá. „Do rozvoje elektromobility se chystáme i nadále investovat. Budeme otevírat další nabíjecí místa,“ podotkl na závěr Fiala.

Unikátní dřevěný motocykl Pavla Svobody.
22 druhů dřeva a přes dva tisíce hodin práce. Zrodila se unikátní Jawa