V Kejžlici už zkušenosti s krádežemi mají. „Občas tady k nějaké krádeži došlo. Asi před rokem vykradli místní hospodu a teď při stavbě kanalizace se ztratily nějaké věci stavebním firmám," řekl starosta obce Václav Zástěra. „Konkrétně to bylo nějaké nářadí, kanalizační trubky a jiný stavební materiál," pokračoval.

Kejžlice se chce instalací bezpečnostního opatření vyhnout jiným podobným incidentům. „Chceme dalším krádežím předcházet. Proto jsme se rozhodli pro instalaci elektronického zabezpečení do budovy obecního skladu s garáží a uzavřeného dvora," dodal Zástěra.

Budovu tak nyní chrání bezpečnostní systém s GPS komunikátorem, pohybová čidla a alarm. „Ve skladu i ve dvoře je kamera a další bezpečnostní prvky, které nás v případě vniknutí upozorní sms zprávou. Ozvat by se měl také alarm," vysvětlil Zástěra.

Ve skladu obec uchovává především techniku. „Skladujeme zde hlavně technic-ké nástroje obce, jako je sekačka na trávu nebo udržovací stoje na chodníky. Na dvoře je pak zaparkovaná větší technika. Tam je traktor nebo menší bagr," vyjmenoval starosta.

Přístup do těchto prostor má jen omezené množství lidí. „Do skladu se dostane jen zaměstnanec úřadu a vedení obce," informoval Zástěra.
Na realizaci projektu se podílel i Kraj Vysočina. „Z části financovala zabezpečení obec z vlastních zdro-jů a z části ho podpořil grand Fondu Vysočiny. Ten poskytl dotaci ve výši třicet pět tisíc korun. Celkově zabezpečení vyšlo na sedmdesát pět tisíc korun," ukončil Zástěra.