Začátkem devadesátých let založila a do roku 2002 vedla Domov svaté Rodiny v Praze, který pečuje o mentálně postižené. Letos by oslavila nedožité devadesáté narozeniny.

A právě u příležitosti tohoto jubilea své rodačce Vřesničtí již tuto sobotu odhalí u tamní kapličky památník, který bude sestru připomínat. S nápadem takto na Akvinelu vzpomenout přišla obyvatelka obce Jaroslava Loukotová.

K uskutečnění plánu pak podle jejích slov přispělo mnoho Vřesnických. „Slavnostní odhalení památníku z kulatého kamene s pamětní deskou bude velkou událostí, na kterou by mělo do vsi přijet na čtyři sta hostů," prozradila Jaroslava Loukotová s tím, že počet obyvatel této místní části Želiva tak na jedno odpoledne vzroste na čtyřnásobek.

Mezi pozvanými je i bývalá první dáma Dagmar Havlová, která na vznik památníku finančně přispěla. „Bohužel má ale natáčecí povinnosti, takže nemůže přijet," sdělila Loukotová.

Sobotní program začíná ve čtrnáct hodin mší svatou a posvěcením památníku. Následovat bude kulturní program, ve kterém zazpívá Naďa Urbánková a vystoupí vřesnická taneční skupina Jelcinky.