Například v malebné Lhotě-Vlasenici u Kamenice nad Lipou zastupitelé při sestavování rozpočtu každý rok pamatují právě i na seniory.

„Všem starobním i invalidním důchodcům, kteří u nás žijí už řadu let poskytujeme příspěvek ve výši jednoho tisíce korun s tím, že pětistovku jim vyplatíme na ruku a mohou ji použít, jak uznají za vhodné. Druhá polovina peněz putuje na uhrazení poplatku za svoz komunálního odpadu, takže důchodci ho mají de facto zdarma," popsal starosta Lhoty-Vlasenice Milan Houška.

Jak dodal, obec každoročně takto přilepší třiceti až čtyřiceti lidem, kteří jsou podle slov starosty za pomoc rádi. „Nikdy se nestalo, že by někdo odmítl. Pro peníze si navíc senioři nemusejí nikam chodit, naše paní účetní jim je donese až domů," pokračoval Houška.

Ten tuto, byť drobnou, finanční pomoc vnímá jako poděkování obyvatelům, kteří v obci strávili celý život. „Snažíme se něco dělat pro všechny věkové skupiny, takže je samozřejmostí, že pozornost věnujeme i seniorům. Jejich situace mnohdy není jednoduchá, tak se jim ji snažíme alespoň trochu ulehčit," míní starosta Houška.

V Mnichu zase chodí důchodce – jubilanty obdarovat o narozeninách. „Obyvatelé, kteří dosáhnou pětašedesáti let od nás na každé kulatiny dostanou dárkový balíček v hodnotě čtyř set korun," prozradil starosta Mnichu František Medek s tím, že balíček se skládá z nejrůznějších laskomin. „Navíc každému důchodci, nejenom ke kulatým narozeninám, necháme zahrát písničku na přání na Českém rozhlase České Budějovice," doplnil Medek.

Připravují také kulturní akce

Zkrátka nepřijdou ani senioři v Olešné. Těm nad osmdesát let věku obec každý rok odpouští poplatek za odpady. „Navíc jsme se rozhodli uspořádat letos v březnu pro naše starší spoluobčany Setkání seniorů," informoval starosta Olešné Josef Bláha. Toto setkání bude v Olešné naprostou novinkou. Nikdy se tam žádná podobná akce nekonala. Obec důchodcům zaplatí občerstvení i kulturní program.

„Setkání seniorů se mělo konat už v lednu, ale protože byli vystupující nemocní, tak jsme byli nuceni akci přesunout na březen. Lidem k dobré náladě zahrají děti z místní základní školy a heligonkáři," přiblížil starosta s tím, že pokud bude o setkání zájem, tak jej Olešenští rádi zopakují.

Peníze „na ruku" nedostávají ani senioři v Košeticích. Obec pro ně ale vždy před Vánoci přichystá posezení v hasičské zbrojnici, kde si mohou společně popovídat. „Připravíme jim pohoštění zdarma a každý příchozí dostane jako pozornost od obce i drobný věcný dárek," upřesnila košetická starostka Blanka Veletová.