Příměstský tábor spočívá 
v tom, že děti mají zajištěný program od rána do odpoledne a spát chodí domů. Rodiče tedy mohou chodit do práce, aniž by měli starosti, co se školáky o letním volnu. Tyto tábory jsou vhodné především pro děti, které nerady pobývají mimo domov.

Příměstský tábor pořádá například Dům dětí a mládeže v Pelhřimově. Malí táborníci  v jeho rámci navštíví kulturní a sportovní akce v Pelhřimově a budou se zabývat výtvarnými a pracovními činnostmi. „Nábor byl na konci května ukončen, ale pokud by ještě někteří rodiče měli zájem, mohou děti dodatečně zapsat," sdělil ředitel Domu dětí a mládeže v Pelhřimově Libor Fišar. Ten dodal, že děti se zabaví nejrůznějšími soutěžemi, turistikou, půjdou třeba do bazénu a zahrají si společenské hry.

Přispívá pojišťovna

K dispozici bude školákům také herní konzole Xbox nebo taneční podložka. „V ceně tábora je samozřejmě stravování, které nám zajistí jedna 
z pelhřimovských restaurací," dodal Fišar. Příměstský tábor chystá i humpolecké středisko volného času. Tábor je naplánovaný na srpen. „Měli jsme volných třicet tři míst, ale jakmile jsme otevřeli možnost přihlášení, kapacita byla během dvou dnů obsazená," uvedla pedagožka z humpoleckého Střediska volného času Ivana Krejčí.

Pro děti tam v rámci programu připravují i výlety. „Pro děti chystáme nejrůznější aktivity, mimo jiné nechybí ani výlety. Stravování je zajištěno v jídelně na Základní škole Hradská, ale pokud se pojede na zájezd, děti musí mít jídlo vlastní," informovala Krejčí.

Zaměstnanci Střediska volného času na svých webových stránkách dokonce upozorňují rodiče na možnost poskytování příspěvku od zdravotních pojišťoven právě na příměstské tábory. Příspěvky se týkají i klasických letních táborů.

Všeobecná zdravotní pojišťovna pro letošní rok nabízí za tímto účelem příspěvek až do výše jednoho tisíce korun. „Všem dětem pojištěným u Všeobecné zdravotní pojišťovny dáme až tisíc korun na letní či příměstský tábor, který ale musí trvat nejméně čtyři dny a musí se uskutečnit nejpozději do 31. srpna," uvedl tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Na podání žádosti je stále dost času. „Žádost o příspěvek je možné podat do 10. září spolu s platebním dokladem, který byl vydaný od 1. ledna letošního roku. Takže pokud byl tábor zaplacený předem, může klient nárokovat příspěvek zpětně," upřesnil Tichý.

Poněkud netradičním příměstským táborem je Tábor s angličtinou na téma Egypt v Pelhřimově, který pořádá Jazyková škola Zachová. Děti na něj budou docházet denně od osmi do šestnácti hodin, kdy každé dopoledne budou mít intenzivní výuku angličtiny a odpoledne je čekají sportovně zábavné aktivity venku a tématické tvoření. „Zájem je opravdu veliký, máme kapacitu pro osmdesát dětí a je už téměř plno," řekla jednatelka Jazykové školy Zachová v Pelhřimově Pavlína Dvořáková.

Na úrovni znalosti angličtiny táborníků podle ní příliš nezáleží, jelikož děti budou rozděleny do skupinek podle věku a jazykové pokročilosti. Děti budou mít zajištěný pitný režim a oběd.

Michaela Blehová