Tam se ale dalo lyžovat prakticky celý leden.

Na ostatních sjezdovkách v regionu, které jsou zcela závislé na přírodních podmínkách – v Antonce u Kamenice nad Lipou, Křešíně u Lukavce nebo v Božejově – jsou podmínky pro lyžování nulové.

„Nelyžujeme. Tento stav ale není nijak výjimečný. Například před třemi lety jsme také vůbec nejezdili. Jsme zcela závislí na přírodních podmínkách," poznamenal pro Deník předseda TJ Start Lukavec Vladimír Mareš.

Loni se po tamní 250 metrů dlouhé bílé pláni proháněli lyžaři zase jen dva týdny. Navlas stejná situace je i na 250 metrů dlouhé sjezdovce v Antonce u Kamenice nad Lipou. Lyžařský vlek je tam kvůli nedostatku sněhu mimo provoz.

Velký zájem

Naopak skvělé podmínky pro sjezdové lyžování hlásí Křemešník. Sjezdovku aktuálně pokrývá 50 až 75 centimetrů technického sněhu.
„Podmínky jsou ideální. Dá se říci, že lyžařská sezona u nás začala naplno minulý pátek, kdy napadl poprašek sněhu na celém Pelhřimovsku. Lyžaři si uvědomili, že je zima a přijeli k nám. Zájem o lyžování i lyžařskou školu byl velký. Lyžaři si podmínky velmi chválili," nechala se slyšet provozovatelka sjezdovky na Křemešníku Magda Vaňková. Ta zároveň dodala, že vlek u nich jezdil i v průběhu ledna, když nebyly sněhové podmínky zrovna dvakrát ideální třeba ve městě.

„Jak já říkám, když není v Pelhřimově na náměstí alespoň centimetr sněhu, tak lidé mají pocit, že na Křemešníku se nedá lyžovat. Je to pro mě absolutně nepochopitelné. Lidé se mohou podívat na webkamery a zjistí, že se u nás lyžuje. Tím pádem byl zájem o lyžování na Křemešníku, i když u nás sníh byl a jezdilo se, menší," přiblížila Vaňková.

Podle ní by si někteří lidé měli uvědomit, že Křemešník má úplně jiné mikroklima než pelhřimovské náměstí. Pokud jsou na náměstí plus dva stupně, tak na Křemešníku jsou minus dva stupně Celsia.

„I když je venku v létě teplota 25 stupňů Celsia, voda na koupališti je krásně teplá, tak pokud druhý den sluníčko nesvítí, tak se lidé většinou koupat nejdou a s tím lyžováním je to to samé. Je to určitý psychologický moment, na který jsme nastaveni," uvedla Magda Vaňková.

Sjezdovka na Křemešníku je otevřena každý den od 9 do 20 hodin.

Mrazivé rekordy o víkendu nepadaly

Zima sice v posledních dnech nabrala druhý dech, ale nejedná se o žádné převratné změny. V předešlých letech bylo mrazivěji. „O víkendu ani v pondělí ráno nebyl překonán žádný z mrazových rekordů. V průběhu sobotního dne se začalo ochlazovat. Nejnižší teplotu pro tento den jsme naměřili minus 13,3 stupně Celsia. Rekord pro tento den z roku 2004, který byl minus 17,8 stupně Celsia, tedy překonán nebyl," poznamenal vedoucí Observatoře v Košeticích Milan Váňa.

Sobotní teplota byla překonána v neděli, kdy rtuť teploměru klesla až k minus 14,1 stupně Celsia a jednalo se tedy zatím o nejnižší teplotu letošní zimy. „I přesto ale nejnižší teplota z 26. ledna roku 2010, která činila minus 16,2 stupně Celsia, překonána nebyla," oznámil Váňa s tím, že v pondělí ráno už bylo znát mírné oteplení. Nejnižší ranní teplota se totiž zastavila na minus 6,3 stupně  Celsia.
Podle meteorologů se bude mírně oteplovat i v následujících dnech, kdy by v druhé polovině týdne mělo začít v nižších polohách pršet.