Kromě tradičních každoročně pořádaných cyklistických závodů je totiž připraven bohatý a neotřelý doprovodný program.

Celodenní akce odstartuje v půl jedenácté dopoledne závodem Cannondale Juris Real, jehož délka je 56 kilometrů. O třicet minut později následuje druhý závod, tentokrát Hobby se vzdáleností 28 kilometrů. „Obou závodů se může zúčastnit prakticky kdokoli. Na věku ani pohlaví nezáleží,“ uvedl Jaromír Pařík, místostarosta Kamenice nad Lipou.

Důležité je předem pečlivě uvážit sportovní schopnosti každého soutěžícího. „Trasa, která povede z kamenického náměstí do okolí klikatými lesními a kamenitými cestami, bude fyzicky velice náročná,“ dodal Pařík.

Na loňském Bernard festu zazářila i česká kapela The Tap Tap, která je složená ze studentů a absolventů Jedličkova ústavu.
Oblíbený festival se letos rozšíří. Budou ho promítat i ve Stromovce

V průběhu závodění cyklistů se na náměstí naskytne spousta aktivit pro děti. Malování na obličej malé fanoušky bezpochyby zaujme.

V 15 hodin odpoledne dojde k vyhlášení nejrychlejších cyklistů z odhadovaného počtu sedmi set závodníků. „Hodnoceni budou jak muži, tak ženy v různých věkových kategoriích,“ upřesnil Pařík.

Během celého dne zpříjemní příchozím a účastníkům závodů atmosféru několik hudebních skupin. Milovníci folku se mohou těšit na Rangers s Mirkem Řihoškem. Lidové skladby zazní i v podání Kozích bobků a Josefa Aloise Náhlovského. „Mladá generace si přijde na své především v pozdních hodinách,“ lákal Pařík.

Karel Gott
Hlavním lákadlem Bernard festu je Karel Gott

Ve 21 hodin totiž kapela The Rockset vystoupí s jedním světovým hitem za druhým.

Hodinu před půlnocí je připraven ohňostroj, který vždy své diváky doslova ohromí řadou efektů a rozmanitou kombinací barev.

Andrea Petráková