VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mezi školáky jsou stále nejoblíbenější špagety, lívance nebo krupičná kaše

Kamenice nad Lipou, Pelhřimov – Se začátkem nového školního roku neožívají dětským povykem pouze třídy, ale i školní jídelny, kam se po prázdninách vrací malí strávníci.

2.9.2016
SDÍLEJ:

Ve školních kuchyních se rodí tradiční i nové obědy. Foto: Deník/Libor Plíhal

V některých jídelnách se v uplynulých dvou měsících nevařilo, ale naopak některé fungovaly i o letních prázdninách. „Pro obědy k nám chodí i maminky na mateřské nebo důchodci, takže jsme vařili i přes léto," vysvětlila Jana Smutná, vedoucí jídelny při Základní škole v Kamenici nad Lipou.

Stejně je tomu i ve školní jídelně při Základní škole Osvobození v Pelhřimově.
„O letních prázdninách jsme vařili jak pro  naše stálé strávníky, tak i pro basketbalisty z teologického semináře ve Starém Pelhřimově," prozradila zajímavost vedoucí tamní školní jídelny Jaroslava Bílková.

První školáci do kamenické jídelny zamířili ve čtvrtek. „Prvního září jsme měli přihlášených méně strávníků než obvykle. Většina školáků přijde až v pátek," popsala včera Jana Smutná.

Včera si tamní žáci mohli pochutnat na rizotu se sýrem a na dnešní den si pro ně kuchařky přichystaly vepřový guláš se špaldovým knedlíkem. „Prozatím vaříme jen jedno jídlo, ale od příštího týdne si děti budou moci vybírat ze dvou pokrmů," sdělila Smutná.

Také v pelhřimovské jídelně si žáci nějaký čas nebudou moci vybírat. „Prvních čtrnáct dní bude pouze jedno jídlo. Například včera jsme vařili špagety. Děti je mají rády, tak abychom jim zpříjemnili začátek školního roku," usmála se Bílková.

Zároveň se obě vedoucí školních jídelen shodly na tom, že děti obecně mají rády sladká jídla. „Mezi nejoblíbenější jídla patří krupičná kaše a lívance. Ale děti milují i špagety," potvrdila Smutná. Bílková dodala, že i česká kuchyně se těší velké oblibě.

Naopak jídla, která dnes „frčí" ve zdravé kuchyni, malé strávníky příliš nelákají. „To je u nás asi stejné jako ve většině školních jídelen. Dětem moc nechutnají luštěniny, kuskus, bulgur, obilné zavářky nebo pohanka," jmenovala Smutná.

Malí strávníci jsou často skeptičtí i k novým názvům. „Například hrách po řecku nebo rýži po piemontsku, což je něco na způsob rizota, spousta dětí odsuzuje předem jen na základě názvu, který neznají. Přitom rodiče jsou změnám nakloněni a učitelky si dokonce chválí, že jim po zdravém jídle není tak těžko," pokrčila rameny Smutná. Několik školáků si prý taková jídla odhlásí a raději dá přednost gyrosu z nedalekého fastfoodu.

Jaroslava Bílková uvedla, že ani ryby školákům moc nechutnají. „Méně oblíbené jsou u dětí i ryby, ale nedá se říct, že by je vyloženě nesnášely. Některým naopak chutnají až tak, že si dokonce chodí pro nášup. Jak už to tak bývá, nelze se strefit do chuti každému," dodala Bílková.

V jídelně při pelhřimovské základní škole nabízeli dětem před třemi lety také svačiny. „Bohužel jsme to ale z kapacitních důvodů nestíhali, a tak jsme museli tuto možnost zrušit," vysvětlila Bílková.

JANA KUDRHALTOVÁ

Autor: Redakce

2.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Křišťálová Lupa 2017

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Výstava historického spodního prádla.
8

V muzeu si vyzkoušeli i dobový korzet

Nejkurióznější ztráty? Kosa, moped nebo umělý penis

Pelhřimovsko – Ve ztrátách a nálezech na třech různých městských úřadech na Pelhřimovsku se občas najdou opravdu kuriózní kousky.

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Jihlava – Výsledek se opakoval. Hokejisté Jihlavy prohráli i na domácím ledě s Olomoucí 1:2. Stejné skóre se totiž v přípravě obou extraligových celků zrodilo i před třemi týdny na Hané. Dukla po bezbrankové první třetině vedla díky Zemanovi, ale o pět minut později srovnal Řípa a na začátku třetí periody udeřil Sundher.

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Jihlava – Více než deset milionů korun. Taková je bilance sobotního rozsáhlého požáru v jihlavské společnosti Kronospan v ulici Na Hranici v Jihlavě-Bedřichově. Hořela hala, ve které se zpracovávají OSB desky, dokonce musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň proto na několik dní odstavil výrobu ve firmě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení