Medou v úterý oficiálně zahájilo svou činnost, a zaplnilo tak mezeru v sociálních službách na Humpolecku. Dosud totiž lidé s postižením dojížděli do podobných center v Ledči nad Sázavou, Havlíčkově Brodě nebo v Pacově.

Humpolecké denní centrum sídlí v bývalém fotografickém ateliéru naproti kinu. Pilotní provoz zahájilo už 
1. srpna, ovšem registrace klientů začaly až v tomto týdnu. „V červenci tu probíhaly stavební úpravy. Po nich jsme v srpnu nastoupili my, 
a to v první řadě na úklid 
a zařizování vybavení. Ale odpoledne už jsme třeba vyráželi na výlety," uvedla jedna ze zakladatelek humpoleckého centra Medou Zuzana Žaloudková, která denní centrum založila spolu s Ludmilou Prokopovou.

Prostory, kde Medou sídlí, patří městu Humpolec. To je centru pronajímá. „Měli jsme velké štěstí, protože město pochopilo, že je třeba o sociálních službách uvažovat trošku jinak, a vyšlo naší myšlence vstříc. Dokonce jednáme o refundaci nájmu," řekla Žaloudková.
Starosta města Jiří Kučera (ODS) doplnil, že čas ukáže, jak centrum bude po ekonomické stránce fungovat. „Velice tento projekt vítám. Něco podobného u nás chybělo, lidé museli dojíždět do jiných měst, což jim znesnadňovalo život. Moc se mi líbí i to, jak jsou zařízené prostory, působí na mě velice příjemně," uvedl starosta.

Důležité je, že se v Medou líbí i klientům. „Mám to tu moc ráda a už se těším, až nás bude víc a teprve to rozjedeme," usmála se Evička Lapáčková, jedna z prvních klientek.

Zuzana Žaloudková podotkla, že právě Evička patří k těm, kteří v Medou dělají velké pokroky. „Teď se učím plavat a do budoucna bych se moc ráda naučila vázané koberce technikou tapiko," přála si mladá klientka.

Filozofií Medou je snaha pracovat komunitním způsobem. „Chceme fungovat jako společenství lidí, kteří se vzájemně hodně dobře znají a navzájem si pomáhají. Také klademe důraz na rovnocenné soužití lidí s postižením a bez postižení," vysvětlila Žaloudková s tím, že jejich klienti participují na celku a svou prací tak podporují i samotnou organizaci.

Medou pomáhá lidem s postižením ve věku od sedmi do padesáti let. Může si dovolit přijmout dvacet klientů, ovšem okamžitá kapacita v prostorách centra činí deset lidí. „Zatím víme asi o sedmnácti klientech, kteří by se k nám chtěli přihlásit. Nejmladšímu je šestnáct, nejstaršímu osmatřicet," zmínila pro představu Žaloudková.

Pracovní den pro zaměstnance centra Medou začíná v sedm hodin ráno. Od osmi do devíti hodin ráno s klienty posnídají. Poté se věnují jednoduchým výukovým aktivitám, třeba čtení, psaní nebo počítání.

Stěžejní součástí programu je komunitní kruh, při němž budují vzájemné vztahy. „Hodně lidí se nejvíce těší na pracovní dílny. Vyrábí například mýdla, koupelové soli nebo keramiku. Oblíbenou činností je i příprava jídla, kdy se všichni zapojí," sdělila Žaloudková.
Klienti tráví čas také mimo centrum, jezdí na výlety nebo navštěvují místa ve městě.

Důležité jsou také každodenní sportovní aktivity pod vedením fyzioterapeuta Michala Vaculíka, protože lidé s postižením jsou ohroženi nemocemi, jako je cukrovka nebo obezita. Pracovníci centra myslí i na muzikoterapie, canisterapie či sport pro vozíčkáře, takzvaný bocca.