Do chystané uzavírky totiž spadá i autobusová zastávka u bývalých mléčných lahůdek, kam míří například spoje do Pelhřimova, Jihlavy, Havlíčkova Brodu či do Prahy.

Rekonstrukce křižovatky ulic Masarykovy a Hálkovy, tedy u zdravotního střediska, začne prvního července a podle plánu by měla trvat do posledního září. „Dopravci, které dotuje kraj, budou autobusy posílat jen na autobusové nádraží. Na kraji jsme se ptali, zda by bylo možné, aby spoje, které zastavují u bývalých lahůdek, mohly po dobu oprav jezdit k zastávce v ulici Hálkova u bývalého Primatexu. Autobusy by prý ale absolvovaly delší trasu, což by bylo ekonomicky nevýhodné," vysvětlil místostarosta Humpolce Květoslav Namyslo (za ČSSD).

Zmíněnou „náhradní" zastávku ve městě budou využívat dálkové spoje, k nimž patří i ty, které na autobusovém nádraží dosud nezastavovaly. Autobus společnosti ICOM transport na trase Humpolec-Pelhřimov-Kamenice nad Lipou-Jindřichův Hradec bude po dobu uzavírky zastavovat 
u pošty.

Plánované rekonstrukci křižovatky se musí přizpůsobit nejen cestující, ale také obchodníci, kteří v dané lokalitě podnikají. „To víte, že se bojíme, jak to tu bude vypadat. Ono ztratit zákazníka jde lehce, ale znovu ho získat, to je mnohem těžší. Budeme rádi, když na nás lidé přes léto kvůli této opravě nezapomenou," přemítala zaměstnankyně Prodejny potravin Růže v Masarykově ulici, která si nepřála uvést své jméno.

Ta ještě dodala, že se zásobováním by problém mít snad neměli. „Uvidíme, jak to tu nakonec bude vypadat," pokrčila rameny.

Obavy projevila i spolumajitelka Rodinného řeznictví Zajíček v Hálkově ulici Martina Zajíčková. „Také se bojíme, že kvůli uzavírce přijdeme o zákazníky. Co se týče zásobování, tak to bychom měli mít zajištěné, takže to snad nebude komplikace. Ale víc ukáže čas," shodla se Zajíčková se zaměstnankyní Růže.

Podle informací od místostarosty Namysla bude po dobu uzavírky zajištěn přístup do zdravotního střediska, a to jak pacientům, tak i sanitkám.

Město si od rekonstrukce křižovatky slibuje především větší bezpečnost pro chodce. Změní se i zastávky pro autobusy. Na straně u dětského střediska bude místo pro tři autobusy a přibude tam druhá krytá čekárna. Dále z povrchu silnice zmizí kostky, které nahradí gumoasfalt.