Novorychnovští školáci se od pondělí do pátku potkávali s mladými ženami z Indonésie, Jižní Koreje, Mexika, Ruska, Kyrgyzstánu, Itálie, Číny a Gruzie. Přestože žádná ze studentek nepocházela vysloveně z anglofonního prostředí, po celý týden se ve škole mluvilo jen anglicky. „Jsme sice Češi, ale po celý týden se na naší základní škole hovořilo pouze anglicky. Naši žáci byli z programu nadšení,“ přiblížila týdenní program angličtinářka a jedna z organizátorek programu Marcela Šimanová.

Ilustrační foto.
Chřipka dál sužuje Vysočinu

Zahraniční vysokoškolačky navíc přímo v regionu i nocovaly, takže ti, kteří se o ně starali, měli zážitky ještě silnější. „Bydlely v rodinách kantorů i žáků a v nedalekém rodinném penzionu, prožili jsme spolu opravdu celý týden,“ dodávala Marcela Šimanová.

Část programu hostitelé připravili výhradně pro zahraniční studentky, které se díky tomu v úterý 13. února vydaly na masopustní program do centra Pelhřimova nebo na návštěvu Telče.

V pátek program zajímavé zahraniční návštěvy v novorychnovské základní škole vyvrcholil, na řadu přišla prezentace stylových jídel i národních krojů zemí, z nichž vysokoškolačky pocházejí.

Program z uplynulého týdne měl hned několik přínosů. „Žáci si jednak mohli uvědomit, jak je v dnešní době znalost cizího jazyka důležitá, a společně se zábavní formu dozvěděli zajímavosti o mnohdy hodně exotických zemích,“ vyjmenovala plusy angličtinářka z novorychnovské školy.

Halda drtě v Nové Cerekvi začíná mizet.
Halda drtě z Nové Cerekve zmizí zřejmě do dvou měsíců