Přestavba frekventované křižovatky na kruhovou slibuje větší bezpečnost a plynulost dopravy. „Kruhový objezd nahrazuje průsečnou křižovatku ulic Třída Legií, Pod Kalvárií, Vlásenická a Na Hradišti, která patří v Pelhřimově k nejproblémovějším dopravním uzlům,“ informoval mluvčí firmy Swietelsky Zdeněk Zuntych.

Od úterního dne je jedna z nejdůležitějších investic letošního roku v provozu. „Jsme rádi, že jsme zvládli dodržet termín, protože i veřejnost měla možnost vidět, že nešlo o snadnou stavbu,“ uvedl Petr Seknička, ředitel oblasti Vysočina ze společnosti Swietelsky stavební.

Večerní prohlídky hradu Kámen
OBRAZEM: Hrad kámen obsadila na víkend strašidla

Kromě uvedení kruhového objezdu do provozu čekají na řidiče i změny. „V platnost vchází jednosměrný provoz pro ulici Mikuláše z Pelhřimova a ulici Friedova,“ sdělil Zdeněk Zuntych.

Do původního režimu, obousměrného provozu, se vrací ulice Tylova a části ulice Solní. Potíže s kruhovým objezdem nebudou mít ani prostředky hromadné dopravy. „Vnější průměr křižovatky, který je 36 metrů, umožní bezproblémový průjezd i autobusům,“ objasnil situaci Petr Kříž, hlavní stavbyvedoucí projektu.

Rekonstrukce začala počátkem dubna. Součástí stavby byla oprava vodovodu, kanalizace, plynovodu, teplovodu i veřejného osvětlení. Během zakázky došlo i k úpravě stávajících chodníků v závislosti na novém tvaru křižovatky.

S otevřením kruhové křižovatky se mohou místní obyvatelé i návštěvníci Pelhřimova těšit na nové parkovací plochy. „Před Základní školou Krásovy domky, v místě za křižovatkou ulice Antonína Sovy, je dokončeno nové parkoviště s kapacitou 27 stání pro osobní vozidla, z toho 2 stání pro tělesně postižené s přímým vstupem na chodník a celková úprava parkoviště byla provedena i vedle Kulturního domu Máj,“ uzavřel mluvčí firmy Swietelsky Zutych.

Živá knihovna v Pacově
OBRAZEM: Oběť domácího násilí. I takový příběh nabídla Živá knihovna