Pravidelné měření tak zmíněná observatoř, i přes ruch dělníků a všudypřítomný prach, pozastavit nemusela. „Právě to byla první podmínka, že pro nás jako pro zaměstnance rekonstrukce nějaké problémy způsobí, ale přerušit meteorologické měření se nesmí," řekl vedoucí observatoře Milan Váňa.

Dodal také, že každou hodinu musí ze zmíněné košetické observatoře odejít zpráva o současném stavu meteorologické situace.
„Právě jediná místnost, která se nebude opravovat, je meteorologická pozorovatelna. Ta musí být zkrátka pořád v provozu a musí být v komunikaci s Prahou. Další místo, kterého se rekonstrukce také nedotkne, je pozemek, kde se měří," informoval Milan Váňa.

První etapa rekonstrukce observatoře Českého hydrometeorologického ústavu Košetice, která se uskutečnila v rámci pravidelné revitalizace těchto stanic, skončila již v listopadu loňského roku a trvala zhruba čtyři měsíce. „V první etapě se opravoval zejména exteriér observatoře. Především se nechal zateplit celý objekt a provedla se komplexní výmalba. Dovnitř se tedy prakticky nezasahovalo, pouze se vyměnila okna," shrnul práce první etapy Váňa.

Druhá etapa této rekonstrukce, které košetičtí meteorologové a tamní dělníci říkají pracovně hotel, se už podívala na zoubek observatoři hlouběji. „Cílem této akce je zkvalitnit interiéry proto, abychom tu mohli poskytovat ubytování na současné úrovni. V posledních letech jsme se totiž dostali do mezinárodního projektu, kde nabízíme možnost ubytování cizím odborníkům, vědcům či studentům, kteří si v observatoři na našich přístrojích dělají různé výzkumy a potom je publikují. A my z toho taky nějaké ty kladné body máme, když to tak řeknu," vysvětlil Váňa. Po celkové rekonstrukci košetické observatoře bude navíc objekt využíván k různým školením a schůzím. „Český hydrometeorologický ústav plánuje tuto observatoř v blízké době využívat také jako konferenční a školicí centrum," prozradil Váňa.

Košetičtí meteorologové a další pracovníci observatoře Českého hydrometeorologického ústavu Košetice se budou moci v nových zrekonstruovaných prostorách zabydlet už koncem května. „V tuto chvíli to vypadá tak, že koncem května by měly být hlavní práce dokončeny," potvrdil Milan Váňa.

Dodal také, že již v červnu počítají s první velkou akcí. „Ve středu 8. června by se zde mělo uskutečnit zasedání Rady Kraje Vysočina," informoval Váňa o jedné z mnoha akcích, které košetickou observatoř díky rekonstrukci nově čekají.

Zájemci o meteorologii a životní prostředí si budou moci opravený areál observatoře prohlédnout zřejmě až v září. „Pravidelně a s velkým úspěchem pořádáme dny otevřených dveří, které se většinou konají první sobotu po mezinárodním meteorologickém dni," přemítal Váňa.

Letos však tuto akci pro veřejnost museli kvůli plánované rekonstrukci, zrušit. To ale neznamená, že zvědavé duše se do těchto opravených prostor nepodívají. „Pro den otevřených dveří najdeme jiný termín. Předběžně tuto akci plánujeme uskutečnit v období po prázdninách," ukončil Váňa.