Místní mohou knihobudku využívat díky iniciativě tamní knihovnice. „Funguje to v jiných městech, tak jsem si říkala, že bychom to u nás mohli také trochu oživit,“ popsala začátky nápadu knihovnice z rynárecké knihovny Katarína Truplová. „Nejdříve byla z papíru, ale nyní už je dřevěná,“ dodala.

Venkovní stánek s knihami využívají spíše mladší lidé. Buď si publikace půjčí domů, nebo si ukrátí čekání na autobus. „Řekla bych, že ji lidé docela využívají. Když jdu kolem a vidím, jak si někdo vybírá knihu nebo ji čte, tak si říkám, že to má asi opravdu smysl,“ usmála se Truplová.

Nemocnice Pelhřimov
Na pozici sanitářů chybí muži

Díky nastaveným pravidlům se knihy často obměňují. „Každý si může kteroukoliv knihu půjčit a záleží na něm, jestli ji tam vrátí zpátky nebo přinese jinou. Lidé se často zbavují starších knížek, které je ale škoda vyhodit, takže to vyřeší takto. Občas se tu najdou opravdové skvosty,“ vyzdvihla Truplová.

Platí tady ale určitá omezení. „Nejvíce se tu objevují detektivky a knihy pro děti. Máme v pravidlech, že se do knihobudky nesmí dávat knihy s náboženskou a sexuální tematikou, takže tam občas musím zajít a zkontrolovat to,“ podotkla knihovnice.

Jednou knihobudku zapálil neznámý vandal. „To bylo v zimě, od té doby se nic podobného nestalo. Trochu jsme se báli, aby se to neopakovalo například o pouti, ale knihobudka byla v pořádku,“ uzavřela Truplová.