S nápadem na opravu první kapličky u Červenkovy zahrady, která se nachází nedaleko silnice na Bedřichov, přišel Pavel Stuchlík. Ten dokázal pro svůj nápad nadchnout i členy Českého svazu ochránců přírody v Pacově. „Tatínek mi vždycky vyprávěl zajímavou historii Pacovska. Když jsme někam jeli, tak mi říkal a ukazoval, kde stála jaká kaplička, čímž mě trochu nakazil. Vždycky, když jsem tudy procházel, jenom jsem koukal, co je to za ruinu. Časem jsem se dozvěděl, že se jedná o boží muka," přiblížil přímo před, nyní již opravenou kapličkou, Pavel Stuchlík, který je zároveň aktivním členem svazu ochránců přírody.

Myšlenka na opravu v něm však uzrávala delší dobu. Vzhledem k tomu, že tam dříve bylo torzo, tak nikdo nevěděl, jak kaplička vypadala. „Dali jsme do novin inzerát, zda někdo nemá dokument, který by ukázal, jak muka vypadala. Jeden pán nám přinesl obraz, na jehož základě jsme kapličku vrátili do původního stavu," dodal Stuchlík.

Dobrá parta lidí

Pomyslnou třešničku na dort dal kapličce akademický malíř a pacovský patriot Petr Hampl, který do ní namaloval Pannu Marii a boží muka tak výrazně doladil. „Jsem rád, že jsem se odhodlal a dokázal nadchnout i další lidi. Při opravě se sešla dobrá parta. Všechny stavební práce jsme dělali sami, ručně," komentoval Pavel Stuchlík.

Po prvotním zdaru na sebe oprava dalších kapliček na Pacovsku nenechala dlouho čekat. Pacovští ochránci přírody se totiž v rámci projektu Obnova drobných sakrálních staveb pustili do opravy zchátralých božích muk a kapliček v Březině, Hořepníku a nad Lesnou.

„Kromě toho máme řadu dalších aktivit. Staráme se například o výsadbu dřevin, kdy už jsme vysadili několik tisíc stromů a keřů, vytvořili jsme několik tůní, ve kterých je nyní mnoho živočichů, rostlin. Dále se staráme o okolí památných stromů, věšíme budky pro ptáky. Té práce přibývá," přiblížila zlomek činnosti předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Pacov Lucie Brázdová.

Občanské sdružení funguje od roku 2004. Tehdy jej založila skupina mladých lidí se zájmem o dění v oblasti životního prostředí a kultury na Pacovsku. Nyní, po devíti letech, má sdružení několik desítek členů. „Všechno se odvíjí od lidí. Pokud jsou aktivní lidé, tak jde všechno. Důležité jsou také dotační fondy, bez nich bychom toho tolik nezvládli. Například výsadba takového počtu stromů jde do statisíců korun," uvedla předsedkyně.

V nejbližší době pacovské ochránce přírody čeká opět projekt týkající se údržby stromů, obnovy nových kapliček a pak tradiční akce jako je Den Země, každoroční Vítání ptačího zpěvu, práce s mládeží nebo letní tábor. „Rádi bychom se pustili do obnovy Stupníku. Jedná se o chátrající technickou památku na Sovově stezce. Už jsme tam provedli základní průzkum, tak uvidíme, jak to dopadne," uzavřela Lucie Brázdová.