Na otázky, týkající se výstavy, odpověděl předseda žirovnických zahrádkářů Josef Kříž.

Výstava se koná už počtyřiapadesáté. Čím návštěvníky překvapí tentokrát?
Především tady budou nové odrůdy vystavených květin a zeleniny. Upoutají jistě i nápady našich aranžerů, kteří se zatím nikdy neopakovali, vždycky přišli s novými a překvapivými květinovými dekory.

Kdo bude vystavovat?
Jako obvykle to budou nejlepší pěstitelé mečíků z České republiky, například Petr Šmída nebo Dušan Slušiar. Dále pěstitelé ze Slovenska a z Polska. Expozici budou mít na výstavě Florianus z Jindřichova Hradce, vyhlášení pěstitelé růží Havlové z Hlavňova. Rajčata a pálivé papričky představí Peter Gajdoštin. Svými výpěstky se pochlubí i žirovničtí zahrádkáři.

Na farním dvoře v Mladých Bříštích vládla pohoda.
V Mladých Bříštích startuje nový multikulturní festival

Jaké výpěstky si budou moci návštěvníci koupit?
Špičkový sortiment výpěstků nabídne Josef Basík z Chýnova. Budou tady kaktusy, denivky, kosatce, krokusy a sněženky. Hitem pro zájemce by mělo být více než padesát nových odrůd narcisů.

K výstavě patří už tradičně dobré občerstvení. Jak uspokojí organizátoři výstavy chutě návštěvníků letos?
Myslím, že i letos si návštěvníci pochutnají. Zatím na každé výstavě šlo občerstvení, jak se říká, „na dračku“. Většinou jsme museli přiobjednávat jak místní uzeniny, tak zákusky. Když návštěvník projde všechny výstavní prostory v zámku a ve špýcharu, tak si jistě rád odpočine a smlsne na něčem dobrém. To je náš bonus k té všudypřítomné květinové kráse.

Síň odboje v kasárnách generála Zahálky
Památku válečného hrdiny uctí pamětní deskou

Žirovnická výstava má v názvu slovo „zahrada“, což naznačuje, že oslovuje více smyslů než jen zrak.
Ano, chceme, aby naše výstava zaujala více smyslů. Takže pro potěchu očí budou výstavní exponáty, pro zrak a sluch sobotní vystoupení folklorního souboru z Jarošova nad Nežárkou a v neděli písničky počáteckých muzikantů. A vůně květin, opékaných uzenin a dobré kávy má být lákavá i pro čichový smysl našich návštěvníků.

Marie Fronková