Důvodem je plánované stěhování České pošty do nových prostor na Svatovítské náměstí, konkrétně do budovy bývalé Agrobanky. Pošta by v nových prostorách měla začít fungovat od října. „Z toho důvodu předpokládáme zvýšení provozu, ale i počtu chodců v této lokalitě. Pošta tento problém vůbec neřešila a ani řešit nehodlá, a tak se město rozhodlo udělat opatření pro odlehčení dopravy," vysvětlil starosta Pelhřimova František Kučera.

Zjednosměrnění ulice Dr. Tyrše a části ulice Solní v Pelhřimově schválili pelhřimovští zastupitelé na svém červnovém zasedání. Nové dopravní opatření představitelé města konzultovali 
s policií a s pelhřimovským odborem dopravy. Jednosměrný provoz bude přesně platit v úseku od křižovatky ulice Dr. Tyrše a ulice Dr. Kralerta. Konec bude před vjezdy na parkoviště za radnicí a parkovištěm u obchodního domu Galerie. To znamená, že na obě parkoviště bude umožněn obousměrný provoz. Město si 
od změny slibuje odlehčení provozu na křižovatce
u budoucí pošty, protože tam nebudou vyjíždět auta z ulice Dr. Tyrše.

V souvislosti se stěhováním pošty město přemýšlí 
i o další, budoucí změně 
v dopravě, a sice o kruhové křižovatce na Svatovítském náměstí. Mluvčí pelhřimovské radnice Alexandra Knapová však podotkla, že bude záležet na zkušenostech, které nakonec změna sídla České pošty přinese.

Nedaleko náměstí se to-tiž nacházejí dvě na sebe navazující světelné křižovatky a už nyní se v místech tvoří kolony. „Kruhový objezd by mohl přinést plynulost dopravy, jako je tomu například v Pražské ulici," uvedla Knapová.