Akci plnou dobrého jídla a pití si nenechal ujít ani František Němec z Počátek. „Zatím jsem si dal jelito a bylo výborný. Loni jsem byl na vepřových hodech taky. Tady v Počátkách moc akcí není, takže jsem rád, že se tu alespoň něco děje a že je tu takové zpestření," řekl Němec.


Mimo ukázky tradiční zabíjačky, kterou řezníci návštěvníkům nabízeli téměř po celý den, se uskutečnil i kulinářský souboj. Dva místní řezníci, a to konkrétně David Kysela a František Pištěk si tak porovnaly své síly a schopnosti v oboru jim blízkém. Každý z nich se tak pokusil vyrobit, co nejlepší a nejlahodnější jitrnici.


Výsledky soutěže byly velmi těsné


Kulinářský souboj o nejlepší jitrnici byl téměř vyrovnaný. „S počtem pětatřiceti bodů získal titul nejlepšího řezníka František Pištěk. David Kysela získal od laické i odborné poroty dvaatřicet bodů," prozradila výsledky soutěže Simona Vávrová, organizátorka akce.


Recept vítězné vepřové pochoutky prozradil řezník František Pištěk. „Jitrnici jsem vyrobil takovým klasickým způsobem. K masu jsem přidal česnek, majoránku, pepř, nové koření a sůl. Někde jsem slyšel, že dávají do jitrnice i citrón, ale ty pak byly hrozně kyselé. My se ale hlavně snažíme, abychom práci odvedli poctivě a lidem tak chutnalo," popsal osvědčené ingredience František Pištěk. Návštěvníky staročeských hodů pobavil místní harmonikář Antonín Bureš, se kterým si i někteří zazpívali známé lidové písně. O dobrou zábavu se pak postaral i kytarista Miroslav Kolařík.


Na akci staročeské vepřové hody se spotřebovalo jedno prase. „K tomu jsme navíc přivezli jednu bedýnku masa. Vyrobili jsme kolem 110 jelit a 90 jitrnic. Ty už jsme ale všechny prodali, tak budeme dělat ještě další várku. Na vepřové pochoutky mají letos lidé chuť, ani nestačíme vyrábět," informoval o počtu masných výrobků spotřebovaných na akci David Kysela, jeden z řezníků, který se utkal v kulinářském souboji.


O vepřové hody byl v sobotu velký zájem. „Tuto akci pořádám podruhé a musím říct, že letos byla návštěvnost výrazně větší. Minulý rok se tady během dne otočilo takových 130 lidí, letos odhaduji, že to bude jednou tolik," pochvalovala si Vávrová.