VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hody nabídly i kulinářskou soutěž

Počátky – Vepřové pochoutky, hudba a dobrá zábava. Právě tyto tři body přesně vystihují sobotní uplynulou akci, která se uskutečnila v Počátkách. Už od deváté hodiny ranní lákala počátecké do hospůdky U Krobiána vůně jitrnic, jelit, ovarů nebo také tlačenky. Uskutečnil se tam totiž druhý ročník staročeských vepřových hodů.

31.1.2016
SDÍLEJ:

Návštěvníci staročeských vepřových hodů viděli ukázky tradiční zabíjačky.Foto: Deník/Denisa Šimanová

Akci plnou dobrého jídla a pití si nenechal ujít ani František Němec z Počátek. „Zatím jsem si dal jelito a bylo výborný. Loni jsem byl na vepřových hodech taky. Tady v Počátkách moc akcí není, takže jsem rád, že se tu alespoň něco děje a že je tu takové zpestření," řekl Němec.


Mimo ukázky tradiční zabíjačky, kterou řezníci návštěvníkům nabízeli téměř po celý den, se uskutečnil i kulinářský souboj. Dva místní řezníci, a to konkrétně David Kysela a František Pištěk si tak porovnaly své síly a schopnosti v oboru jim blízkém. Každý z nich se tak pokusil vyrobit, co nejlepší a nejlahodnější jitrnici.


Výsledky soutěže byly velmi těsné


Kulinářský souboj o nejlepší jitrnici byl téměř vyrovnaný. „S počtem pětatřiceti bodů získal titul nejlepšího řezníka František Pištěk. David Kysela získal od laické i odborné poroty dvaatřicet bodů," prozradila výsledky soutěže Simona Vávrová, organizátorka akce.


Recept vítězné vepřové pochoutky prozradil řezník František Pištěk. „Jitrnici jsem vyrobil takovým klasickým způsobem. K masu jsem přidal česnek, majoránku, pepř, nové koření a sůl. Někde jsem slyšel, že dávají do jitrnice i citrón, ale ty pak byly hrozně kyselé. My se ale hlavně snažíme, abychom práci odvedli poctivě a lidem tak chutnalo," popsal osvědčené ingredience František Pištěk. Návštěvníky staročeských hodů pobavil místní harmonikář Antonín Bureš, se kterým si i někteří zazpívali známé lidové písně. O dobrou zábavu se pak postaral i kytarista Miroslav Kolařík.


Na akci staročeské vepřové hody se spotřebovalo jedno prase. „K tomu jsme navíc přivezli jednu bedýnku masa. Vyrobili jsme kolem 110 jelit a 90 jitrnic. Ty už jsme ale všechny prodali, tak budeme dělat ještě další várku. Na vepřové pochoutky mají letos lidé chuť, ani nestačíme vyrábět," informoval o počtu masných výrobků spotřebovaných na akci David Kysela, jeden z řezníků, který se utkal v kulinářském souboji.


O vepřové hody byl v sobotu velký zájem. „Tuto akci pořádám podruhé a musím říct, že letos byla návštěvnost výrazně větší. Minulý rok se tady během dne otočilo takových 130 lidí, letos odhaduji, že to bude jednou tolik," pochvalovala si Vávrová.

Autor: Denisa Šimanová

31.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dechový orchestr mladých ZUŠ Humpolec na letošním krajském kole soutěže.
9

Školní dechový orchestr na vrcholu soutěže

Ilustrační foto

Další prohra vrhá Jiskru do boje o záchranu ligy

Dorostu Pelhřimova nepomohlo smazání tříbrankového manka

Pelhřimovsko – Neradostnou bilanci měli v divizi fotbaloví dorostenci Humpolce a Pelhřimova. V šesti zápasech nedosáhli ani na bod.

Obě turbíny prvního bloku opět dodávají energii

Dukovany – Ve čtvrtek krátce před půl druhou hodinou v noci začal dodávat první parní generátor prvního bloku dukovanské elektrárny do sítě opět elektrickou energii. Kolem deváté hodiny byl k energetické síti připojen i druhý generátor. Po 124 dnech tak skončila plánovaná odstávka bloku.

Humpolecké cyklovýlety už mají svou aplikaci

Humpolec – Cyklovýlety po humpoleckém okolí získaly nový a moderní kabát. Původní papírová brožura s názvem Humpolecko na kole se změnila v mobilní aplikaci, kterou si mohou cyklisté zdarma stáhnout do svých mobilních telefonů.

AKTUALIZOVÁNO

Dálnice D1 na Brno byla zavřená kvůli nehodě

Vysočina – Čtvrteční dopravní nehoda tří kamionů na 132. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno opět způsobila dopravní komplikace. Na dálnici se totiž od půl desáté až do čtvrt na tři odpoledne tvořily několikakilometrové kolony. Nehoda ji zcela zavřela.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies