VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hody nabídly i kulinářskou soutěž

Počátky – Vepřové pochoutky, hudba a dobrá zábava. Právě tyto tři body přesně vystihují sobotní uplynulou akci, která se uskutečnila v Počátkách. Už od deváté hodiny ranní lákala počátecké do hospůdky U Krobiána vůně jitrnic, jelit, ovarů nebo také tlačenky. Uskutečnil se tam totiž druhý ročník staročeských vepřových hodů.

31.1.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
19 fotografií

Návštěvníci staročeských vepřových hodů viděli ukázky tradiční zabíjačky.Foto: Deník/Denisa Šimanová

Akci plnou dobrého jídla a pití si nenechal ujít ani František Němec z Počátek. „Zatím jsem si dal jelito a bylo výborný. Loni jsem byl na vepřových hodech taky. Tady v Počátkách moc akcí není, takže jsem rád, že se tu alespoň něco děje a že je tu takové zpestření," řekl Němec.


Mimo ukázky tradiční zabíjačky, kterou řezníci návštěvníkům nabízeli téměř po celý den, se uskutečnil i kulinářský souboj. Dva místní řezníci, a to konkrétně David Kysela a František Pištěk si tak porovnaly své síly a schopnosti v oboru jim blízkém. Každý z nich se tak pokusil vyrobit, co nejlepší a nejlahodnější jitrnici.


Výsledky soutěže byly velmi těsné


Kulinářský souboj o nejlepší jitrnici byl téměř vyrovnaný. „S počtem pětatřiceti bodů získal titul nejlepšího řezníka František Pištěk. David Kysela získal od laické i odborné poroty dvaatřicet bodů," prozradila výsledky soutěže Simona Vávrová, organizátorka akce.


Recept vítězné vepřové pochoutky prozradil řezník František Pištěk. „Jitrnici jsem vyrobil takovým klasickým způsobem. K masu jsem přidal česnek, majoránku, pepř, nové koření a sůl. Někde jsem slyšel, že dávají do jitrnice i citrón, ale ty pak byly hrozně kyselé. My se ale hlavně snažíme, abychom práci odvedli poctivě a lidem tak chutnalo," popsal osvědčené ingredience František Pištěk. Návštěvníky staročeských hodů pobavil místní harmonikář Antonín Bureš, se kterým si i někteří zazpívali známé lidové písně. O dobrou zábavu se pak postaral i kytarista Miroslav Kolařík.


Na akci staročeské vepřové hody se spotřebovalo jedno prase. „K tomu jsme navíc přivezli jednu bedýnku masa. Vyrobili jsme kolem 110 jelit a 90 jitrnic. Ty už jsme ale všechny prodali, tak budeme dělat ještě další várku. Na vepřové pochoutky mají letos lidé chuť, ani nestačíme vyrábět," informoval o počtu masných výrobků spotřebovaných na akci David Kysela, jeden z řezníků, který se utkal v kulinářském souboji.


O vepřové hody byl v sobotu velký zájem. „Tuto akci pořádám podruhé a musím říct, že letos byla návštěvnost výrazně větší. Minulý rok se tady během dne otočilo takových 130 lidí, letos odhaduji, že to bude jednou tolik," pochvalovala si Vávrová.

Autor: Denisa Šimanová

31.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předjaří v plné síle.
2

Sázava vyvrhla na břehy ledové kry

Josef Kubát.

Trest pro dealery drog z Vysočiny: šest a sedm let vězení

První případ ptačí chřipky v Brodě potvrzen

Havlíčkův Brod - U uhynulé kachny divoké nalezené u řeky Sázavy nedaleko Kulturního domu Ostrov v Havlíčkově Brodě byla prokázána ptačí chřipka.

Prázdniny dětem nabídly bohatý program

Pelhřimovsko - Poslední den jarních prázdnin mohou děti aktivně trávit hned na několika místech pelhřimovského okresu.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují studenty i za 100 000 korun

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

Sanitky se za pacienty do Benetic sotva plouží

Havlíčkobrodsko – Řidič Michal Strýček z Havlíčkova Brodu podotýká, že rozbitých silnic se dá vyjmenovat mnoho.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies