Na jejich seznamu se v letošním čtvrtém ročníku poprvé objevil i Hotel Farma ve Služátkách u Pelhřimova. Spolu s jihlavskou restaurací Tři knížata je navíc jediným zástupcem celé Vysočiny.

Farma se totiž dostala do prestižního Maurerova výběru, ze kterého se takzvané festivalové restaurace vybírají. „Dělali jsme vše pro to, abychom se do výběru dostali. Předcházela tomu i návštěva deseti specializovaných hodnotitelů, díky které jsme pak získali hodnocení," vysvětluje šéf Farmy Martin Plachý.

Grand Restaurant Festival (GRF) trvá od 15. ledna do 28. února a spočívá v tom, že si lidé na webu festivalu kdykoli v uvedeném období zarezervují vybranou restauraci a v ní si objednají základní ochutnávku nebo dvou- až tříchodovou degustaci. Za „základ" s pitím zaplatí 200 Kč (v Praze, Brně a Karlových Varech 250 korun), za tři chody pak 600 korun. Jelikož cena je téměř stejná po celé republice, vyplatí se hlavně návštěvníkům luxusních podniků v Praze, kteří tak při festivalu ušetří.

„My to víme, a proto se také snažíme nabídnout i něco navíc. Nachystáme slavnostnější choreografii a nabídneme zdarma mleté kachní škvarky s bagetkou a jeřabinkami. Takže v podstatě vytvoříme čtyřchodové menu," říká Martin Plachý.

Původ surovin

Zároveň se festivaloví návštěvníci na Farmě dozvědí od kuchařů zajímavosti o původu surovin (viz rastr) a jejich zpracování.

„Suroviny bereme od dodavatelů z regionu. Třeba kravský sýr je z farmy z Krasolesí a maso v kvalitě bio odebíráme od Ecoproduktu z Jelcových Lhotek," dodává Plachý. Na internetových stránkách GRF si už nyní jídlo na Farmě zamluvilo deset lidí.

Vstupenky na festivalové ochutnávky lze také vyhrát, a to každé pondělí po obědě na Radiožurnálu. S účastí v GRF je spojena i řada doprovodných akcí jako návštěva „top" podniků v Praze, gastroexpedice v takzvaném Mňam vlaku nebo autobusu, návštěva biopekárny či farmářský raut.

Co Farma nabízí

V rámci GRF jsou následující tři kategorie. Farma je vyplnila takto:

Specialita šéfkuchaře: Hovězí kližka z mladého býka vařená při nízké teplotě v husím sádle, šoulet

Nejlepší jídlo od maminky: Pečené jehněčí maso s česnekovými hlavami, jablečno-mátové pyré, chlupaté knedlíky

Farmář/tradice: Jemně rozpečený zrající kravský sýr Bastion, teplá povidla, žemle