Okamžiky z letošního 12. prosince z paměti hned tak nevymizí. Ne zrovna dobře se vyvíjející sled událostí se pak naštěstí zlomil.

Ono drama se odehrálo  navečer na vypuštěném rybníku v Hříběcí, pokrytém místy tenkým, tajícím ledem. „Na chvilku otevřenou brankou zahrádky, která s rybníkem sousedí, vyběhl malý pes, náš pětiletý černostříbřitý knírač, jemuž říkáme Drak. V kritickém místě se s ním prolomil led, pes zapadl do bahna a začal se topit," popisuje událost Josef Vachek.

Sám příliš neváhal a vydal se knírače Draka zachránit. „Jenže jsem zapadl do bahna také, nemohl jsem se hýbat. Soused sice zavolal na pomoc mého syna Josefa, avšak ten uvízl v bahně rovněž. Rady si nevěděli ani další dva zachránci," vzpomíná na dramatické chvíle Josef Vachek.

Naštěstí zbýval ještě poslední pokus a ten byl úspěšný. „Poslední pokus vyšel. Soused Miroslav Parkan sehnal žebřík a další pomůcky, které zdárně pomohly nás tonoucí vyprostit a silně podchlazené vytáhnout na břeh," s úlevou doplňuje vyprávění Josef Vachek. „Celá akce trvala asi jeden a půl hodiny," stačí ještě zaregistrovat navzdory všemu tomu vypětí.

Společně s Miroslavem Parkanem pomáhali oba Josefy Vachky dostat z ledové vody na břeh Jan Volc a Libor Hašek. „Jsem jim moc vděčný. U mě se jednalo o minuty. Ještě delší podchlazení by určitě skončilo tragicky. Navíc jsem po infarktu a s kardiostimulátorem," uzavírá vzpomínky na drama se šťastným koncem z letošního 12. prosince pětaosmdesátiletý Josef Vachek z Hříběcí.