Jednak využilo starou budovu, ze které zbyly jen obvodové zdi a schodiště, a jednak do vybaveného zařízení umístilo občany, kteří potřebují péči. Příklad by tak mohl být inspirací pro další obce a města, kde mají podobné nevyužité budovy.

Stále je zájem

Už od jara je zařízení zcela zaplněno a ještě stále přicházejí na město další žádosti o umístění. „Byl to dobrý počin, osvědčilo se nám to. Nejvíc mě těší, že lidé jsou tam s bydlením spokojeni," říká starostka města Zdeňka Bečková. Sedm bytů o rozloze od 48 do 60 metrů čtverečních obývají tři místní a čtyři přespolní lidé.

„Stavělo se to hlavně pro místní, kteří mají také v podmínkách pro přijetí přednost, ale než se to dostalo do povědomí, tak tam možná byla z jejich strany určitá zdrženlivost," domnívá se starostka. Nájem je symbolický – 50 korun za metr čtvereční. Celkově tak obyvatelé DPS platí v průměru 2500 korun měsíčně za nájem plus poskytované služby. Zájemci musí být starší 70 let nebo mít příspěvek na péči.

V DPS při rekonstrukci za 13 milionů navíc vznikla nová místnost pro městskou knihovnu, kterou vede Lucie Dupejová. „I s knihovnou jsme spokojeni, protože funguje dobře a kromě půjčování knih pořádá i další akce," doplňuje Bečková.