Vrcholí totiž každoročně nejaktivnější meteorický roj Quadrantidy.

V astronomii se takovému úkazu, kdy na obloze vidíme padat více „hvězd", říká meteorický roj. Ve skutečnosti ale tento jev nemá s opravdovými hvězdami nic společného. Jedná se o situaci, kdy se dráha naší Země při oběhu kolem Slunce zkříží s dráhou drobných úlomků (meteoroidů). Ty pak vlétají do zemské atmosféry vysokou rychlostí a zhruba ve výšce kolem 100 km se třením o vzduch zahřejí a způsobí vyzáření světla, které ze Země pozorujeme jako padající „hvězdu". Pokud bychom dráhy všech meteorů z jednoho roje pomyslně protáhli od jejich počátku, zdánlivě se protnou v jednom souhvězdí. Podle tohoto souhvězdí pak meteorický roj pojmenováváme. Vzhledem k tomu, že místo křížení zemské dráhy s dráhou meteoroidů je stále na stejném místě, dochází k meteorickým rojům pravidelně každý rok ve stejnou dobu. Jedním z nejznámějších nočních meteorických rojů jsou Perseidy, které lze pravidelně pozorovat kolem poloviny srpna.

V případě nadcházejících Quadrantid leží místo, ze kterého meteory zdánlivě vyletují (takovému místu se říká radiant) v souhvězdí Pastýře (latinský Bootes, proto někdy též Bootidy). Meteorický roj Quadrantidy (Kvadrantidy) nese název po dnes již neexistujícím souhvězdí Kvadrantu, který ležel v místech mezi souhvězdími Pastýře a Draka. Za jasné bezměsíčné noci lze na obloze vidět obvykle 5 – 10 padajících hvězd (meteorů) za hodinu. Pokud nastane meteorický roj, jejich počet vzroste. V okamžiku maxima, tedy chvíli, kdy padá nejvíce hvězd, se letos očekává frekvence asi 50 – 60 meteoritů za hodinu, což odpovídá přibližně jednomu meteoru každou minutu. Maximum by mělo nastat kolem 21. hodiny zmiňovaného 3. ledna 2014. Tou dobou Měsíc nebude rušit, a pokud bude jasná obloha, máme se na co těšit.

Na pozorování meteorických rojů je nejlepší neozbrojené lidské oko, neboť se jedná o úkazy velmi rychlé a mnohdy zabírající velkou část oblohy, což by nebylo možné pozorovat v dalekohledu. Krásu meteorických rojů si tedy každý z nás nejlépe vychutná pouhým pozorováním vlastníma očima. Astronomický klub Pelhřimov na tento úkaz nepřipravuje žádné veřejné pozorování.

Slovníček
Meteoroid – malé pevné těleso pohybující se ve Sluneční soustavě mezi planetami
Meteor (česky létavice) – zářivý úkaz (jev) v zemské atmosféře jako srážka meteoroidu se Zemí
Bolid – velmi jasný meteor (jasnější než Venuše)
Meteorit – meteoroid, který dopadl na povrch Země (či jiného tělesa)

Jakub Hraníček