Tamní učitelé výtvarné výchovy, ale také dalších předmětů, jako jsou například pracovní činnosti, tu pořádali již tradiční vánoční výtvarné dílny.

„Zrovna nedávno jsem přemýšlela o tom, kolikátý ročník těchto dílen je ten letošní a došla jsem k závěru, že tato tradice trvá nejméně třináct, dvanáct let," podotkla zástupkyně ředitele ZŠ Hradská pro první a druhý stupeň Ilona Kostřicová s tím, že každý rok pořádají vždy vánoční a velikonoční dílny pro veřejnost.

Sněhulák i sob

Už při vstupu do budovy bylo jasné, že tuto příjemnou předvánoční akci si nenechá ujít velký počet malých i velkých umělců. Mezi nimi byla také Anna Žáčková z Humpolce, která přišla se svými dvěma vnučkami. „Chodíme sem tvořit každý rok. Nyní jsme teprve přišly, tak ještě uvidíme, co holky nejvíce zaujme," uvedla s úsměvem Anna Žáčková při pohledu na své vnučky dokončující vánoční přáníčko se sněhulákem.

Ale ještě před tím, než návštěvníci dorazili do jednotlivých výtvarných dílen, které byly umístěny ve třídách školy, upoutal na chodbě jejich pozornost menší, ovšem velice bohatý, obchůdek s vánočními dárky a dekoracemi.

Malí i velcí tu mohli obdivovat a zakoupit si například výrobky z pedigu, vánoční stromečky z nejrůznějších materiálů, různobarevné a různotvaré svíčky, ozdobené šišky, originální napichovátka, perníkové chaloupky a mnoho dalšího. Zřejmě největší ohlas, a hlavně u dětí, vzbudily pletené myšky, jež doslova mizely z nabídkového pultu přímo před očima.

„Nejoblíbenější je myslím klasika, tedy svíčky z včelího vosku. Hodně se snažíme využívat přírodní materiály, takže tu prodáváme třeba pedigové zvonečky, o které je také zájem. Rovněž děláme vizovické pečivo. Ceny v našem obchůdku jsou symbolické, abychom zaplatili materiál a mohli zase něco nakoupit do dílen," dodala Ilona Kostřicová.

Zkušenější rádci

V jednotlivých dílnách pak především malí umělci tvořili dárečky pro sebe i své blízké. Svou zručnost si zkoušeli například při výrobě měnších svícnů, při výrobě svíček, napichovátek s veselým sobíkem či při aranžování voňavých sáčků s přírodninami, a to vždy za asistence svých větších kamarádů a žáků ZŠ Hradská nebo i svých rodičů.

Kromě vůně náplně z tavící pistole, jehličí, svíček a podobně se v areálu školy rozlévalo také aroma čerstvých muffinů a jiných dobrot, jimiž se mohli účastníci akce po náročném tvoření posilnit v odpočinkovém centru školy.

Aneta Slavíková