Konkrétně se jedná o západní část opěrné zdi, která se nachází v blízkosti vstupu do zámecké zahrady.„Jde zhruba o jednu třetinu zmíněné zdi. Oprava celé opěrné zdi je totiž rozpočtována zhruba na pět a půl milionu, takže peníze, které máme z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2017, vystačí tedy zhruba na jednu třetinu zdi,” upřesnil místostarosta města Jaromír Pařík.

Oprava zdi, na jejíž části budou dělníci pracovat letos, vyjde na 1,4 milionu korun. „Opěrnou zeď máme na seznamu památek, které je potřeba opravit, již několik let a situace s ní se postupně zhoršuje, takže už po výběru z akcí, které máme v seznamu schválené, je to nejakutnější akce,” přemítal Pařík, jak důležité je zeď v tuto chvíli opravit.

Michael Hák, mistr přes čísla.
Michael Hák, mistr přes čísla, zatím svůj rekord nepřekonal

V havarijním stavu ale opěrná zeď momentálně není. „Když by byla v havarijním stavu, nemohli bychom zámeckou zahradu vůbec otevřít. Situace se tam postupně zhoršuje a za pár let by to havarijním stavem mohlo zavánět. Je tedy potřeba tomu předejít a zasáhnout včas,“ informoval kamenický místostarosta.

S opravami v zámecké zahradě začne tamní stavební a obchodní firma I. Kamenická v nejbližší době. „Práce na opravě opěrné zdi by měly začít v květnu,” doplnil Jaromír Pařík.

Vitrážová okna jsou v kamenickém kostele potřeba opravit z důvodu vyblednutí a barevné nestálosti. „Druhou akcí je renovace vitrážových oken v kostele Všech svatých. Pracovat na nových, ale přesto stejných vitráží začnou manželé Zahálkovi také co nejdříve,“ prozradil Pařík.

V Želivě se konalo společné cvičení organizace Hasiči Želiv 2, která se zabývá výcvikem psů, a dobrovolných hasičů z okolí.
Želivští psi plnili společně s hasiči nejrůznější úkoly

Renovace vitráží vyjde na 307 tisíc korun. Jelikož je ale kamenický kostel Všech svatých církevním objektem, město zaplatí pouze daň z přidané hodnoty.

Prácev zámecké zahradě i v kostele s sebou žádné komplikace pro jejich návštěvníky nepřinesou. „Kostel budou moci lidé v průběhu prací bez problému navštěvovat. Na zahradě se budou snažit pracovat tak, aby zámecká zahrada mohla být během sezony pro veřejnost otevřená. S termínem oprav opěrné zdi jsme samozřejmě mysleli i na tradiční akci Hračkobraní, která se koná v prostorách kamenického zámku a také právě v přilehlé zámecké zahradě,” řekl Pařík.