Ve čtvrtek 11. listopadu 
je Světový den diabetu 
a pelhřimovská nemocnice při této příležitosti pořádá preventivní akci s názvem Den diabetu. „Akci jsme pořádali už dříve, jeden rok jsme ji museli přerušit, ale předloni jsme ji znovu obnovili," řekla k fungování akce mluvčí nemocnice Petra Černo s tím, že za přerušením stojí hlavně vytíženost personálu.

O příchozí se budou od 10 do 16.30 hodin starat zaměstnanci nemocnice. „Péči a poradenství budou poskytovat specializované zdravotní sestry z diabetologické ambulance pro dospělé i děti," lákala Černo.

Zájemci mohou podstoupit různá měření a vyšetření. „Připravená budou různá stanoviště se speciálními přístroji. Zajištěné bude mimo jiné měření glykémie a krevního tlaku, vyšetření moči, ale i povídání o zdravém životním stylu nebo ochutnávka nápojů pro diabetiky," popsala program mluvčí nemocnice s tím, že veškeré služby budou zdarma. V nemocničním atriu přitom bude vítán kdokoliv.

„Přijít může ten, kdo má nějaké podezření nebo zdravotní problémy. Věnovat se ale také budeme lidem, kteří se už s diabetem léčí a chtěli by se dozvědět nějaké doplňující informace," vysvětlila Černo. Zákeřná nemoc se nevyhýbá nikomu a ohrožené jsou už
i děti. „V naší nemocnici zaznamenáváme opravdu zřetelný nárůst onemocnění cukrovkou," posteskla si mluvčí. „S diagnózou diabetes se bohužel setkáváme již u velice malých dětí. Rodičům i dětským pacientům se snažíme poskytovat maximum informací, edukaci při zjištění onemocnění 
a podporu v následné léčbě," sdělila sestra dětské diabetologické ambulance Pavlína Fridrichovská.

Den diabetu je jeden ze dnů prevence, které nemocnice pořádá. „Výhodou je, že se zájemci nemusí objednávat. Přijdou sem 
v ten čas, který se hodí jim. Zároveň tu panuje přátelštější atmosféra a vše probíhá příjemnější formou," objasnila Petra Černo.

Loňský rok navštívilo den diabetu zhruba stovka lidí. „Doufáme, že letos bude zájem minimálně stejný. Na prevenci by se nemělo zapomínat a věnovat se budeme opravdu každému," slibovala mluvčí.

Loni si mohli také návštěvníci poslechnout přednášku lékařky z jihlavské nemocnice. „Lékaři jsou velmi vytížení, a zkoordinovat termín je velmi obtížné. Letos se tak žádná podobná přednáška konat nebude. 
I tak je ale program zajímavý," neztrácela naději Černo.

Pořádání preventivních akcí patří už do standardního programu pelhřimovské nemocnice.