VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čerstvé, nebo zmražené? Nyní je jasné, co kupujeme

Pelhřimovsko – Především pekaři a prodejci pečiva jsou od 1. srpna 2012 povinni dostatečně viditelně označit, zda je pečivo čerstvé, ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazené.

10.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Vít Šimánek

Prodejci se ovšem toto opatření snaží v mnoha případech obejít. Nejčastější metodou je označení polotovarů příliš drobným písmem, aby ho zákazníci mohli přečíst jen s obtížemi nebo si ho vůbec nevšimli.
Pekaři ještě nevědí, komu tato vyhláška přinese větší odbyt a zda lidé budou opravdu dbát na původ pečiva, které kupují. Nicméně existenci vyhlášky oceňují.

Je to způsob, jak se zbavit konkurence

„Že ta vyhláška je na světě a je platná, to je dobře především pro spotřebitele. Právě on musí být informován o tom, co jí, jak je to staré, kde to bylo vyrobeno a podobně," vysvětlil generální ředitel pelhřimovského pekařství Adélka Roman Teisler.

Někteří zákazníci si nové nařízení pochvalují, jiným je to jedno. „Popravdě řečeno nevím, co si o té vyhlášce mám myslet. Podle mě je to takový boj českých pekařů proti polotovarům z Polska, které můžeme najít takřka ve všech supermarketech," říká jednatel společnosti Pekárna a cukrárna U Radnice Josef Sankot.

„Malým pekařstvím tato vyhláška podle mého názoru pomoci nemůže, ale pro velké společnosti to musí být obrovský přínos. Mohou se tak zbavit zahraniční konkurence," dodává Sankot.

Klady a zápory polotovarů

Problém nevězí jen v tom, že je pečivo několik měsíců zmrazené. Tkví spíš v tom, jakým způsobem je zmrazováno a že i za energie k mrazení spotřebované platí nakonec spotřebitel.

Něco jiného je, když dáme housku přinesenou z obchodu doma na pár dní do mrazáku, a něco jiného je, když prodejci mrazí potraviny pomocí chemických látek.

Aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory nebo kypřidla. Patří k nim například E466, které se používá hned několika rozličnými způsoby. Nejen že se s ním zahušťují pudinky a pomazánky, ale přidává se také do uzenin, váže oxid uhličitý v perlivých nápojích a je nedílnou složkou projímadel.

Ani mražené pečivo nemá jenom záporné stránky. V zemích, kde zákazníci holdují pečivu čerstvému a kde ve většině obchodů pečou i několikrát denně, zjišťujeme, že kvanta pečiva přijde nazbyt a skončí v kontejneru.

Najednou vidíme rozmražené pečivo nebo polotovar v docela jiném světle.  Je velký rozdíl mezi pečivem, které je sice jistou dobu skladováno kdesi v mrazících boxech velkoobchodů, a pečivem, které je v podstatě ještě čerstvé vyhazováno.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

10.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie ČR. Ilustrační foto.

Šest Rumunů nemělo doklady totožnosti, vyvázli s pokutou

Říčce Bělé v Pelhřimově pomáhali dobrovolníci.
6

Dobrovolníci zbavili Bělou půllitrů i podprsenky

Právě jsme se narodili. Hlasujte v anketě o nej miminko

Pelhřimov - V Pelhřimovské porodnici se narodila další krásná miminka. 

AKTUALIZOVÁNO

Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska, učitel z Obecné školy

Smutná zpráva. Oblíbený český herec Jan Tříska, který v sobotu spadl z Karlova mostu v Praze do Vltavy, zemřel. Představiteli učitele z filmu Obecná škola bylo osmdesát let. Od pondělí měl natáčet snímek Na střeše. 

Milovníci pochodů se v sobotu vydali za opečeným špekáčkem

Humpolec - Babičky, dědečkové, ale i děti a dospělí, kteří se v sobotu dopoledne houfovali u budovy Sokolovny v Humpolci, mířili za opečeným špekáčkem. Klub českých turistů Humpolec totiž na uplynulou sobotu naplánoval tradiční pochod Cestami Oktaviána Strádala Za opečeným špekáčkem. Již 43. ročník akce svým návštěvníkům nabídl celkem tři typy pěších tras.

Bydlení podle znamení zvěrokruhu: Jak si žijí vodní a vzdušná znamení

Nic na světě nepoví o člověku tolik, jako jeho byt. Hned při vstupu do předsíně bezchybně odlišíte pedanta od bohéma. Každý člověk má svůj vkus, každé astrologické znamení své priority.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení