VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čerstvé, nebo zmražené? Nyní je jasné, co kupujeme

Pelhřimovsko – Především pekaři a prodejci pečiva jsou od 1. srpna 2012 povinni dostatečně viditelně označit, zda je pečivo čerstvé, ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazené.

10.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Vít Šimánek

Prodejci se ovšem toto opatření snaží v mnoha případech obejít. Nejčastější metodou je označení polotovarů příliš drobným písmem, aby ho zákazníci mohli přečíst jen s obtížemi nebo si ho vůbec nevšimli.
Pekaři ještě nevědí, komu tato vyhláška přinese větší odbyt a zda lidé budou opravdu dbát na původ pečiva, které kupují. Nicméně existenci vyhlášky oceňují.

Je to způsob, jak se zbavit konkurence

„Že ta vyhláška je na světě a je platná, to je dobře především pro spotřebitele. Právě on musí být informován o tom, co jí, jak je to staré, kde to bylo vyrobeno a podobně," vysvětlil generální ředitel pelhřimovského pekařství Adélka Roman Teisler.

Někteří zákazníci si nové nařízení pochvalují, jiným je to jedno. „Popravdě řečeno nevím, co si o té vyhlášce mám myslet. Podle mě je to takový boj českých pekařů proti polotovarům z Polska, které můžeme najít takřka ve všech supermarketech," říká jednatel společnosti Pekárna a cukrárna U Radnice Josef Sankot.

„Malým pekařstvím tato vyhláška podle mého názoru pomoci nemůže, ale pro velké společnosti to musí být obrovský přínos. Mohou se tak zbavit zahraniční konkurence," dodává Sankot.

Klady a zápory polotovarů

Problém nevězí jen v tom, že je pečivo několik měsíců zmrazené. Tkví spíš v tom, jakým způsobem je zmrazováno a že i za energie k mrazení spotřebované platí nakonec spotřebitel.

Něco jiného je, když dáme housku přinesenou z obchodu doma na pár dní do mrazáku, a něco jiného je, když prodejci mrazí potraviny pomocí chemických látek.

Aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory nebo kypřidla. Patří k nim například E466, které se používá hned několika rozličnými způsoby. Nejen že se s ním zahušťují pudinky a pomazánky, ale přidává se také do uzenin, váže oxid uhličitý v perlivých nápojích a je nedílnou složkou projímadel.

Ani mražené pečivo nemá jenom záporné stránky. V zemích, kde zákazníci holdují pečivu čerstvému a kde ve většině obchodů pečou i několikrát denně, zjišťujeme, že kvanta pečiva přijde nazbyt a skončí v kontejneru.

Najednou vidíme rozmražené pečivo nebo polotovar v docela jiném světle.  Je velký rozdíl mezi pečivem, které je sice jistou dobu skladováno kdesi v mrazících boxech velkoobchodů, a pečivem, které je v podstatě ještě čerstvé vyhazováno.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

10.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve výstavním sále kamenického muzea se v sobotu uskuteční vernisáž výstavy Kamenice nad Lipou včera a dnes.

Návštěvníci muzea Kamenici spatří ve dvou variantách

Ilustrační foto.

Kamenické náměstí zaplní historické automobily

Zkrášlování dominanty začínalo na laně

Pelhřimov – Muži na lanech, kteří byli v minulých dnech vidění na věži pelhřimovského kostela svatého Bartoloměje, obstarali hlavní práce při generální opravě omítek a nátěrů této dominanty města.

Pacovští ochutnají různá piva

Pacov – Milovníky zlatavého moku v sobotu potěší Pivní slavnosti v Pacově, které se tu konají už posedmé. Majitelé místního Rodinného minipivovaru pozvali další čtyři minipivovary z různých míst České republiky.

Žirovničtí se dnes ocitnou ve středověku. Přijde i rytíř

Žirovnice – Prostory zámku v Žirovnici a jeho okolí ožijí už dnes tradičními Slavnostmi žirovnického jednorožce. Program akce startuje v 10 hodin téměř současně v celém zámeckém areálu, od Špýcharu přes Přírodní divadlo a zámecká nádvoří, až tedy na takzvaný parkán, neboli zadní zahradu, kde začíná program v 11.20 hodin.

Překvapuje mě, jak ten čas letí, říká oslavenkyně Martina Sáblíková

Žďár nad Sázavou – Během své kariéry se Martina Sáblíková vypracovala v legendu světového rychlobruslení.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies