Tamní zastupitelé totiž odsouhlasili výběr dodavatele energií pro město pomocí 
e-aukce. Možnost zapojit se do soutěže o levnější elektřinu nebo plyn tak budou mít 
i obyvatelé. V podstatě se jedná o elektronickou dražbu, ve které však dodavatelé přes internet své nabídky snižují,
a snaží se tak získat zakázku a nové klienty.

Výhodou tohoto způsobu nakupování je průhlednost celého průběhu nákupu a navíc fakt, že dodavatelé o svého klienta férově soutěží. „Černovičtí o tom zatím moc nevědí. Odsouhlasili jsme to nedávno. V nejbližší době odstartujeme informační kampaň, kde se budou moci lidé z plakátů dozvědět bližší informace o celém systému a průběhu e-aukce. Navíc plánujeme setkání s občany. Na něm pracovník firmy přítomným vše dopodrobna vysvětlí, pak bude na každém, zda se bude chtít přidat či nikoliv. Naším cílem není nikoho přesvědčit, jen chceme lidem tu možnost nabídnout, a pokud se rozhodnou, tak jim co nejvíce pomoci," informoval starosta Černovic Jan Brožek.

Pokud se budou chtít obyvatelé do soutěže zapojit, stačí si s sebou přinést smlouvu se současnými dodavateli energií a také roční vyúčtování své spotřeby. Pokud 
se rozhodnou, nepodepisují smlouvu s konkrétním dodavatelem, ale s organizátorem elektronické aukce, který pro ně vysoutěží nejvýhodnější nabídku.

Když ušetří, podepíší smlouvu

Smlouva s organizátorem aukce chrání obě strany. Pokud by domácnost měla platit více za energii než dosud, nemá povinnost smlouvu s novým dodavatelem uzavřít. Tato povinnost nastává jen 
v případě, že ušetří. „Já jsem asi raději pro E.ON. Je to firma, která je tu léta. Toto je novinka a člověk neví, co od ní může čekat. Sice je možná dobré, že by dodávka byla levnější, ale zase to není vyzkoušené, tak nevím. Jsem spíše konzervativnější a myslím, že v Černovicích bude smýšlet stejně jako já více lidí. Pokud ale budu mít čas, tak na schůzku přijdu," přemítal Richard Vaníček z Černovic.

O dění v Černovicích se rovněž aktivně zajímá Marie Géciová, která ve městě pod Svidníkem žije padesát let. Marie Géciová se informativní schůzky, která by její rodině ušetřila v dnešní době tolik potřebné korunky, také zúčastní. „Pokud by to pro nás bylo výhodné, tak proč ne. Jsme důchodci a počítáme každou korunu. Nyní jsme u E.onu, kde máme určité slevy. Myslím si, že na dnešní poměry máme smlouvu celkem slušně nastavenou, ale pokud by pro nás byl nákup energie pomocí e-aukce výhodnější, tak znovu opakuji, proč ne. Rádi se schůzky zúčastníme a dozvíme se něco nového, " podotkla Marie Géciová.

Městský rozpočet zůstane bez újmy

Město nevydá za elektronickou aukci pro domácnosti ze své kapsy ani korunu. Vše bude totiž plně v režii dodavatele aukce. „S firmou, která e-aukce organizuje, jsem nějaký čas jednal o možnosti vysoutěžit jiného dodavatele pro město. Na jednom jednání pak přišli i s nabídkou zapojit do soutěže domácnosti. Shodli jsme se na zastupitelstvu, že pokud té firmě důvěřuje město, můžeme pomoci i našim občanům získat lepší ceny. Tuto možnost nabídneme i dalším obcím, které jsou sdružené v Mikroregionu Svidník, aby si i oni mohli vysoutěžit nového dodavatele energií a tím pádem ušetřit za energie a za teplo," dodal starosta.

Město by díky novému dodavateli mohlo ročně ušetřit za elektřinu a plyn zhruba dvacet procent z celkových současných nákladů. Ročně za provoz veřejného osvětlení, za plyn či elektřinu ve škole nebo na městském úřadě jde z městské kasy cca 2,5 milionu korun, což je včetně poplatků za distribuci.
„Myslím si, že i pro lidi je to šance, jak ušetřit. Rozhodně je ale nebudeme přesvědčovat, jen chceme poskytnout co nejvíce informací" uzavřel Jan Brožek.