O krůček vpředu je Agrostroj, který kupoval pozemky na podzim 2015 a územní rozhodnutí měl už na sklonku roku 2016. „Přípravy postupují podle plánu. Stavět jsme chtěli začít v roce 2017 a byty mít dokončené v roce 2018 a na tom se nic nemění. Vydané územní rozhodnutí je toho důkazem," uvedl personální ředitel Agrostroje Zdeněk Pavlovský.

V Agrostroji už mají hotovou projektovou dokumentaci připravovaných bytových domů.

Veřejnost se s návrhy, které se začnou za několik měsíců realizovat, mohla seznámit u příležitosti firemního dne otevřených dveří. „Na jaře by měly být hotové inženýrské sítě, poté zahájíme samotnou výstavbu bytů," nastínil následující kroky Pavlovský.

Agrostroj připravil výstavbu stovky bytů o podlahové ploše kolem 90 metrů čtverečních, na koupi pozemků vynaložil 21 milionů korun. „S malometrážními byty nepočítáme," říkal hned po získání parcel personální ředitel klíčového pelhřimovského zaměstnavatele. Firma si byty nechá, zaměstnancům je bude pronajímat.

Firma Conteg získala v závěru roku 2015 za zhruba sedm a čtvrt milionů korun od města parcely na výstavbu pěti bytových domů, v nichž by mělo vzniknout kolem stovky bytů. „Vydání územního rozhodnutí znamená, že bychom letos mohli začít stavět a v roce příštím by nové byty začaly sloužit. Přípravy postupují v souladu s našimi představami, územní rozhodnutí je samozřejmě důležitým mezníkem," poznamenal jednatel společnosti Conteg Vít Voláček.

Firma Conteg chce nové byty na Polním dvoře využívat k nejrůznějším formám bydlení svých zaměstnanců. „Máme záměr, že nové byty budou jednak služební, pak nájemní, ale část jich plánujeme zaměstnancům i prodat do osobního vlastnictví," naznačil Voláček.
Podle něho nové firemní byty pomohou řešit stabilizaci a rozvoj firmy, ale současně napomohou i rozvoji města a zvýší standard bydlení v Pelhřimově.

Voláček současně upozornil, že výstavbu bytů musí doprovodit i výstavba zařízení pro volnočasové činnosti, aby lidé, zejména mladí, ve městě zůstávali.

Právě absence volnočasových nabídek stojí za odchodem mladých lidí pryč z Pelhřimova. „Lidé v Pelhřimově zůstanou nejen, když tady najdou práci a odpovídající bydlení. Zejména mladí se chtějí bavit, sportovat a žít aktivně, takže se musí pamatovat i na investice do těchto oblastí," doplnil Vít Voláček.