„Tento bod jsme na zastupitelstvu projednávali z toho důvodu, že bylo zapotřebí již v současné době řešit začlenění finanční částky do rozpočtu města na rok 2019. Kluziště by totiž mělo být umístěno na pelhřimovském náměstí tak, jako v letošním roce v lednu,“ vysvětlil místostarosta města Josef Koch.

Kluziště, které bylo na Masarykově náměstí k dispozici 18 dnů, navštívilo celkem 1836 bruslařů. „Počet návštěvníků kluziště jsme v provozních hodinách sledovali a vyšlo nám, že za den si přišlo v průměru zabruslit 102 dětí i dospělých,“ pochvaloval si Josef Koch.

V dopoledních hodinách navíc kluziště navštěvovaly i děti z místních, ale i okolních škol. „Musím říci, že z toho, jak se vedla diskuze kolem pronájmu kluziště, to směřuje k tomu, aby vyžití pelhřimovských občanů bylo širší. Věřím tomu, že se kluziště povede znovu instalovat,“ doufal místostarosta Pelhřimova.

V příštím roce si budou moci milovníci zimních sportů zabruslit opět přímo na náměstí od 7. do 28. ledna. „Tento termín je pevně daný a je to z toho důvodu, že o pronájem těchto kluzišť je v rámci republiky velký zájem. Termín, který jsme vyblokovali zhruba v červnu, se musí domlouvat takto dopředu,“ zmínil Josef Koch.

Ilustrační foto.
Černovičtí slavnostně vysadí lípu ke stému výročí republiky

Zástupci města ale uvažovali i o atraktivnějším termínu. „Bylo by ideální umístit kluziště na náměstí před vánočními svátky, kdy se rozsvěcí vánoční strom,“ řekl starosta města František Kučera.

Tato varianta ale měla dvě úskalí. „Tento bod jsme neměli v rozpočtu letošního roku, takže tam by vznikl problém. Navíc kluziště by se muselo rozmontovat před Silvestrem, protože v tento den lítají na náměstí rachejtle a petardy, a plocha kluziště je z určitého hořlavého materiálu, který by se tímto mohl poškodit,“ uvedl zmíněné překážky František Kučera.

Ve hře bylo i zakoupení kluziště. „Problematika by stála za nějaký hlubší rozbor, ale my víme o městech, která koupila kluziště, a to pak časem pozbylo atraktivitu a je nevyužíváno. Tato situace by mohla nastat i v Pelhřimově,“ podotkl Koch.

Varianta s pronájmem kluziště by navíc pro město Pelhřimov byla výhodnější. „Pokud bychom vzali v úvahu částku, kterou město v současné době vkládá, což je kolem 200 tisíc a nákupní cena by byla kolem 4 milionů korun, tak při velikosti splátek a využití kluziště bychom se dostali možná na hranici deseti let či více, a to je doba, kdy se to ekonomicky teprve protíná. Navíc v tom není ani zakalkulováno uskladnění, údržba a všechny další náležitosti,“ řekl Koch.