S létem se však zanedbaně vypadající lidé častěji objevují venku na lavičkách, kde mnohdy vyspávají po notném přihnutí si z lahve alkoholu. Policisté v současné době v Humpolci evidují zvýšený počet případů, k nimž jsou přivoláváni a v nichž hlavní roli hrají právě opilí lidé povalující se na lavičkách ve městě a budící veřejné pohoršení.

Blízko dětí

Konkrétně letos policisté řešili zatím 32 takových případů, kdy se lidé pod vlivem alkoholu povalovali na veřejných prostranstvích a budili veřejné pohoršení. Jednalo se o 29 mužů a tři ženy. V loňském roce bylo těchto případů 48, z toho se v šesti případech jednalo o ženy.

Podle informací Deníku se opilí lidé teď v létě nejčastěji vyskytují v tamním parku Stromovka, kde je mimo jiné dětské hřiště, a také u rybníku Cihelna. „Nejvíc mi vadí právě to, že spí na lavičkách naproti místu, kde si hrají moje děti. Navíc tu po sobě zanechávají nepořádek a perou se mezi sebou," postěžovala si jedna z místních Renata Vytisková. Na druhou stranu se pak prý nikdy nesetkala s tím, že by tu opilí a zanedbaní lidé ohrožovali někoho druhého.
„Také by mě zajímalo, kde na ten alkohol neustále berou peníze. Vždyť jsou zanedbaní a kdo ví, jestli mají kde bydlet," zamyslela se jedna z dalších místních maminek, která si nepřála být jmenována.

„Ve většině případů lidé v silné podnapilosti ohrožují hlavně svůj život a zdraví. V zimním období leží na zemi, nekoordinovaně se pohybují na vozovce a podobně. To je důvod k jejich zajištění a převozu na protialkoholní záchytnou stanici," objasnila krajská policejní mluvčí Monika Pátková a dodala, že tyto eskorty poté musí policii uhradit.

Navíc tím, že budí veřejné pohoršení, se dopouští přestupku proti veřejnému pořádku, za což jim hrozí pokuta do jednoho tisíce korun.
Také v Pelhřimově se občas nocující člověk objeví na autobusovém nádraží, poblíž obchodních center nebo v parcích.

„Je pravda, že v místě, kde bydlím a pracuji, se bezdomovci pohybují. Vysedávají na lavičce u silnice ve směru na Humpolec. Jsou apatičtí, sledují provoz. Bývají špinaví a vždy s sebou mají láhev alkoholu. Smrdí na hony daleko, ale nijak nám neubližují, nedělají hluk ani nadměrný nepořádek," uvádí  Dana Bartásková, která bydlí v pelhřimovské lokalitě u Sadů.

Místem, kde před pár dny přespával na lavičce zapáchající muž, byl park ve vnitro- bloku ve Friedově ulici. Jaroslav Hraníček, který má na pelhřimovském městském úřadě na starosti veřejný pořádek, ale upozorňuje, že tito letní nocležníci většinou nejsou přímo bezdomovci.

„Jsou to spíše lidé, kteří se ve městě zdrží třeba jen dva dny a pak jedou zase jinam, anebo mají bydlení v Pelhřimově například na ubytovně, ale většinou po požití alkoholu se jim nechce jít spát domů," říká Hraníček s tím, že přivolaná policie může nocležníka donutit k ochodu, protože už svými zhoršenými hygienickými podmínkami budí veřejné pohoršení.

Kolemjdoucím 
vadí žebrání

Kromě noclehu vadí podivné „existence" obyvatelům Pelhřimova i přes den, a to třeba u supermarketu Kaufland. „Autobusová zastávka tam slouží jako provizorní útočiště sociálně slabým občanům a jejich čtyřnohým miláčkům po celé dny. Jejich okupace míst na sezení po celý den je k zamyšlení," píše v diskusním fóru městského webu Martin Zápotočný a dodává, že zmínění zanedbaní lidé obtěžují návštěvníky obchodního centra žebráním.

Na jeho otázku, zda s tím město a policie bude něco dělat, reagoval už zmíněný Jaroslav Hraníček. „Stížnost byla projednána s policií. Ta bude provádět kontroly, častěji se zaměří na uvedenou lokalitu. V případě protiprávního jednání jako žebrání a obtěžování občanů lze volat na linku 158," napsal Hraníček.

Aneta Slavíková, Jan Mazanec