Díky asertivnímu kontaktování se lidé na Pelhřimovsku dočkají pomoci, aniž by o ní sami požádali. Pracovníci Fokusu je totiž vyhledají na základě podnětů od obvodních lékařů, sousedů, starostů, či příslušníků rodin sami. „Je to nový způsob, jak přicházíme k novým klientům. Nečekáme, až k nám ti lidé sami přijdou,“ přiblížila vedoucí pelhřimovského střediska Fokusu Vysočina Michaela Urbánková.

Ve většině případů se totiž jedná o osoby, které si své problémy nepřipouští. „Obvykle jsou uzavřeni třeba doma. Jejich okolí o nich ví, ale často se jich i bojí,“ objasnila Urbánková. „Mají chování, které se nějakým způsobem vymyká standardu,“ doplnila.

Právě k těmto lidem získávají pelhřimovští sociální pracovníci díky novince lepší přístup. Asertivním kontaktováním se inspirovali v okolních větších městech. „Dá se říci, že v Pelhřimově asertivní kontaktování funguje rok, kdy se nechali první dvě kolegyně proškolit, aby poznali nějaké základní tipy, jak na to,“ přemítala Urbánková.

Počátecké náměstí - ilustrační foto
Nový ředitel: Divadelní prostředí znám, takže vím, do čeho jdu

Přínos novinky se v Pelhřimově odrazil i na aktuálním počtu nových klientů. „Je více těch, které sami kontaktujeme, které sami asertivně vyhledáváme,“ zhodnotila Urbánková.

Jak ale dále dodala, není to vždy jednoduché. „Lidé mohou mít obavy otevřít cizím lidem. Proto za nimi jezdíme opakovaně a snažíme se je přesvědčit a nalákat k tomu, aby námi nabízenou pomoc využili,“ popsala.

Sociální pracovníci se snaží získat jejich důvěru. Vracejí se v předem ohlášenou hodinu či zanechávají ručně psané dopisy. „Nenechají se odbít, což je také výrazný rozdíl oproti tomu, co bylo dřív a jedou na to místo opakovaně. Asertivně, tedy přes nepřímý souhlas toho člověka ho znovu navštěvují a kontaktují,“ informovala Michala Urbánková.

Nový způsob v práci s klienty přinesl úspěch. „Musím říci, že se nám zatím skoro se všemi podařilo spojit a navázat nějaký kontakt, i když to samozřejmě může trvat v řádu několika měsíců,“ konstatovala na závěr vedoucí střediska pelhřimovského Fokusu.

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
Tvrdohlavě kráčím proti proudu