Píše se rok 2065 a do lokality Hrádek – Rohozná na Jihlavsku se začíná svážet jaderný odpad do nového jaderného úložiště. Vypadá to jako záležitost daleké budoucnosti, ovšem na papíře se může stát realitou už v roce 2018. Do té doby má totiž Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybrat hlavní a záložní lokalitu pro ukládání jaderného odpadu.

Lokalita Hrádek je spolu s dalšími dvěma lokalitami na Žďársku a Třebíčsku jednou ze sedmi variant, o kterých SÚRAO vážně uvažuje. Odborníci proto včera na toto téma diskutovali s veřejností v přeplněné aule Vysoké školy polytechnické. Do místnosti s kapacitou osmdesáti osob přišly diskutovat téměř tři stovky lidí. Mezi nimi byl také učitel Matěj Kolář z Jihlavy, kterému se záměr hlubinného úložiště na Jihlavsku nelíbí.

„Mám strach, bojím se o budoucnost svých dětí. Ideální by bylo odpad vůbec nevyrábět. V Německu kancléřka Merkelová slíbila do pěti let odstavit všechny reaktory, tak proč bychom si také my nevystačili s obnovitelnými zdroji,“ zamyslel se Kolář, který s občanským sdružením KUŠ jezdí do navrhované lokality na táborovou základnu. Už osm let tam proto pořádá protestní běh krajinou jako připomenutí celého procesu hledání hlubinného úložiště.

Běh na dlouhou trať

Ukládání jaderného odpadu se ovšem Česká republika nevyhne. Jenom z Temelína a Dukovan bude nutné uložit bezmála čtyři tisíce tun jaderného odpadu. SÚRAO se tedy snaží o to, aby byli lidé z dotčených oblastí o všem informovaní. „Lidé začínají chápat, že je potřeba jaderný odpad vyřešit. Vysvětlujeme jim, že nepůjde o jámu, řešíme s nimi, zda při průzkumech ve vhodných oblastí nedojde ke kontaminaci nebo přímo ztráty vody a odpovídáme na další otázky,“ podotkl zástupce ředitele SÚRAO Jiří Slovák. Ten ujistil, že hlavní prioritou konečného výběru lokality bude především bezpečnost.

S geologickým průzkumem v lokalitě a případným umístěním úložiště musí souhlasit dotčené obce. Na Jihlavsku se to týká Rohozné, Nového Rychnova, Milíčova, Hojkova, Cejle a Dolní Cerekve. „Je to běh na dlouhou trať a stát tento problém musí vyřešit. Pokud se ale ukáže, že to dané řešení bude nejbezpečnější, pak by z úst samospráv mělo vyznít vstřícné stanovisko,“ sdělil starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa. Ostatní obce zastávají spíše radikálnější názory. Úložiště v rekreační oblasti mít nechtějí.