VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přiletěly kvíčaly, starý recept na pochoutku už ale neplatí

Havlíčkobrodsko - Hejna drozdů kvíčal (Turdus pilaris), malého zpěvného ptáka, velikého asi jako kos, můžeme v zimě spatřit v celém horním Posázaví.

1.1.2012 3
SDÍLEJ:

Oblíbenou potravou kvíčal jsou jeřabiny, bobule ze stromu, který je ve znaku Kraje Vysočina. Snímek byl pořízen mezi Krátkou Vsí a Stříbrnými Horami.Foto: Ivo Havlík

Dospělý pták má hnědý ocas, křídla, boky a hrdlo s černými šípovitými skvrnami, bílé břicho, šedý zátylek a hlavu s bílým pruhem nad okem. Zobák je žlutý, končetiny hnědožluté. Barvy působí značně kontrastně. Samice a samec nejsou rozeznatelní.

Migrují k nám na zimu

Proč velká hejna kvíčal vidíme jen od podzimu do jara? Je to převážně tažný druh, migruje k nám až na zimu. Zatímco počet celoročně hnízdících párů je v Česku odhadován na průměrně půl milionů, zimujících jedinců bývá až trojnásobek. Kvíčaly přilétají ze severu, nejpočetnější hejna mají až 3 000 ptáků. V březnu a dubnu potáhnou zpět. Kvíčala je původem sibiřský pták. Střední Evropu osidluje od 19. století. Zajímavé je, že dříve byla k vidění v Čechách než na Moravě. Island, Grónsko a Britské ostrovech osídlila až ve druhé polovině 20. století.

Jednu dvě utluč v hmoždíři…

„Vezmi asi 24 kvíčal nebo drozdů, čistě je ober a střívka vytáhni, ptáky přemej. Pokrájej několik cibul nebo jednu velkou na nudličky, vymaž kuthan hodně máslem, cibuli naň vysyp, ptáky, trochu osolené, na kuthan narovnej a tak dlouho je péct nechej, až cibulka hezky zčervená; pak je vezmi ven, prsíčka pěkně vykrájej a na jiný kuthan narovnej. Odřízky v moždíři dobře utluč, ke hnědé cibuli dej a chvilenku dusit nechej. Nalej pak na to půl žejdlíka rakouského vína a tři čtvrtky hovězí polívky, přidej k tomu půl strouhané, do zlatova usmažené žemličky, nech trochu povařit, pak na prsíčka proceď, nech ještě chvílku vařit, přidej citronové kůry, pěkně na mísu urovnej, omáčkou polej a věnec z máslového těsta okolo urovnej. Že se kvíčaly takto v domácnosti připravit a celé nechat mohou, netřeba připomenout. V takovém pádu se nanejvejš jedna neb dvě v moždíři utlukou, a ostatní celé se nechají. Prsíčka jen při hojnosti ptáků a při hostině pro ouhlednost se vykrájejí, co hospodyňská kuchařka snadno sama nahlédne.”

Recept na kuchyňskou úpravu kvíčal Magdalena Dobromila Rettigová napsala před 170-180 lety. Text už je jenom lahůdkou literární.

Myslivecký zákon z roku 1965 kvíčalu ještě počítal mezi druhy zvěře užitkové. „Pamatuji, že se běžně střílely, masa na nich bylo ještě méně než na holubech, vyplňovaly se proto nádivkou”, vzpomíná myslivec Jaroslav Kolek z Přibyslavi.

Dnes je kvíčala celoročně chráněna. Takže již nepoznáme, zda kulinářskou latinou je tvrzení, že nejchutnější kvíčaly na talíři byly ty, které se živily kuličkami jalovce; jejich maso prý mělo výraznější chuť. Zřejmě proto má kvíčala v některých jazycích své jméno po jalovci.

Český rozhlas nahrál zpěv kvíčal a slovně ho popsal tak, že se často ozývají drsným a hlasitým, v rychlém sledu křičeným „gag šak šak šak“. Zpěv je tvořen ze švitořivých, drnčivých a hvízdavých tónů.

Ivo Havlík

1.1.2012 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stonařovská palírna má práci už od července. Pálí zde všechno možné, nejvíce však jablka, švestky, meruňky, hrušky a třešně. Pokud se ovšem urodí.

Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně

Ilustrační foto.

Z Třebíče vezli body. Obrat přišel po přestávce

Středeční nehoda na D1: Mladý řidič se nevěnoval řízení, a to ho stálo život

Vysočina - Dvacetiletý řidič se plně nevěnoval řízení, nezareagoval na vzniklou situaci, a to pro něj nakonec bylo osudné. Tragická nehoda se stala ve středu kolem půl páté odpoledne na 93,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Ke středu dodávky a nákladního auta došlo v místě, kde se jen pár minut před tím odehrála jiná dopravní nehoda.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Kemping na Kachličce už rekreanty dávno neláká

Havlíčkobrodsko – Rekreační oblast Kachlička u Humpolce má dlouhou tradici. První chaty se zde začaly stavět už po druhé světové válce. Nejvíce jich vyrostlo v 60. a 70. letech minulého století. To však byly doby, kdy se sem sjížděli nadšenci koupání z okolí Havlíčkova Brodu, Humpolce i Jihlavy. Od začátku nového tisíciletí zde není již pobyt pro rekreanty tak lákavý.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení