Už za rok budou moci návštěvníci jihlavské zoologické zahrady pohlédnout žirafám přímo z očí do očí. Včera totiž poklepáním na základní kámen odstartoval projekt Zoo pěti kontinentů. Jihlavskou zoologickou zahradu tak čeká velká proměna celkem za 135 milionů korun.

Jako první je na řadě právě pavilon a výběh pro žirafy. Ten bude stát nedaleko hlavního vchodu do zoo za expozicí surikat. „Návštěvníci budou moci žirafám pohlédnout z očí do očí, což je úžasný pocit. Měl jsem možnost to zažít několikrát a je to neskutečné. Považoval jsem proto za nutné, aby i návštěvníci zoo v Jihlavě mohli žirafu vidět trochu jinak než jenom z lidské perspektivy,” vyjádřil se architekt žirafince Jaroslav Huňáček. Žirafy by do Jihlavy měly dorazit z některé české zoologické zahrady.

„Nejsme si jistí, jestli žirafy budou z Ostravy, Prahy nebo Dvora Králové, ale chtěli bychom minimálně jeden pár, nejlépe dva, aby tady mohla být i mláďátka,” řekla mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová. Žirafinec však nebude jedinou novou chloubou, která v zoo vyroste. Nejnápadnější novou stavbou bude pavilon plazů, který připomíná architekturu Jana Kaplického. Zoo se do roku 2015 rozroste celkem o šest nových pavilonů a výběhů.

Investorem je město Jihlava, které na projekt získala dotaci Regionálního operačního programu ve výši 76,46 procenta způsobilých výdajů.