VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rakušanům česká kuchyně chutnala

Pelhřimov – Nebudou Rakušané nad českými jídly ohrnovat nos? S touto obavou jeli k našim jižním sousedům minulý víkend kuchaři tří pelhřimovských restauračních zařízení. Obava byla zbytečná.

22.10.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jan Vraný

Akce „Böhmische Kuchen“ byla součástí partnerství mezi Pelhřimovem a Sankt Valentinem a měla v Rakousku představit české pokrmy. Nabídku dostali všichni provozovatelé pohostinství v Pelhřimově, zareagovali jen tři: motel Farma, Měšťanská beseda a hotel Slávie. Kromě pracovního nasazení během celého víkendu šlo i o to, že mistři kuchaři budou v českých podnicích tři dny chybět.

Podle pelhřimovského místostarosty Tomáše Dufka (ODS) se akce vydařila a v podnicích byly už dlouho dopředu zamluvené rezervace. Pelhřimov chce na oplátku na jaře ve městě uspořádat představení rakouské kuchyně . „Byl to šrumec, ale obrovská zkušenost k nezaplacení. Zjistila jsem, že se za naši tradiční českou kuchyni nemusíme stydět, spíše naopak,“ říká šéfkuchařka hotelu Slávie Ivana Šlechtová, která vařila v hotelu Wallner.

Nejvíc strávníkům chutnaly svíčková, i když se prý divili brusinkám a citronu. Obrovský zájem prý byl o vepřo-knedlo-zelo, českou bramboračku a polévku s játrovými knedlíčky a samozřejmě dezerty. „Hraběnčiny řezy a domácí koláčky s receptem od babičky byly pryč hned, dokonce si je hosté balili domů,“ dodává Šlechtová. Obdiv vzbudil i pelhřimovský řízek v cmundě. „Trošku méně zájmu bylo o houskové knedlíky, na které jsem si raději vzala mouku s sebou, protože oni jedí spíše špekové knedlíky,“ podotýká.

Čím se naopak Češi mohou inspirovat, jsou podle šéfkuchařky Slávie kvalitní suroviny s větším výběrem – máslo a smetana prý byly opravdu máslo a smetana, a ne nějaké náhražky.

Jan Mazanec

22.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

AKTUALIZOVÁNO

Obviněného z vraždy z Humpolci poslal soud do vazby

Humpolec /EXKLUZIVNÍ FOTO/ – První letošní vražda na Vysočině se stala na začátku týdne v Humpolci na Pelhřimovsku. V pondělí časně ráno bylo na ubytovně v Pražské ulici nalezeno tělo pětačtyřicetiletého cizince bez známek života. Z vraždy policie obvinila muže ukrajinské národnosti. Okresní soud v Pelhřimově na něj ve středu uvalil vazbu, aby se nevyhýbal trestnímu řízení a nemohl ovlivňovat svědky. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení