VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spokojení včelaři: Medu je více než loni

Pelhřimovsko – Včelaři z Pelhřimovska se shodují, že letos je daleko více medu než v loňském roce.

26.8.2011
SDÍLEJ:

Kvalitní výnosy letos hlásí včelaři v regionu. Na snímku je včelař František Pokorný ze Žirovnice. Foto: DENÍK/Alexandra Knapová

Zatímco před rokem výnosy medu snížilo chladné a vlhké počasí, letos výrazně pomohlo teplé jaro. Mírné komplikace sice včelařům způsobil návrat mrazů v květnu, kdy pomrzly některé kvetoucí rostliny, ale i to nakonec dopadlo dobře.

„Medu je letos dostatek. Výnosy byly velmi dobré. Vytáčeli jsme třikrát. První med byl květový, další byl částečně medovicový a smíšený a naposledy jsme vytáčeli zbytky. Průměry jsou krásné. Myslím si, že průměrný včelař mohl mít okolo padesáti kilogramů,“ přiblížil pozitivní situaci předseda místní organizace včelařů v Žirovnici František Pokorný s tím, že ve sdružení je 26 aktivních včelařů, kteří mají dohromady okolo 250 včelstev.

Jeho slova potvrzuje i předseda základní organizace včelařů v Humpolci Jaroslav Bártl: „Kvalita medu je dobrá. Největší vliv na ni má počasí v době snůšky. Také záleží na kondici včelstva nebo na různých nemocech. Letos vše vyšlo dobře,“ dodal předseda humpolecké organizace, která má ve svých řadách 136 členů.

Poptávka je hlavně po tmavém medu

Podle laiků je nejlepší tmavý lesní med. Mezi včelaři je tento med nazýván medovicový. „Nejatraktivnější je mezi lidmi stále lesní med. To ale neznamená, že je nejlepší,“ nastínil František Pokorný. Pokud však zákazník nebude trvat na tomto tmavém medu, může si vybrat z pestré škály vůní, chutí, barev a konzistence. Existuje celá řada medů od lipového, vrbového až po pampeliškový nebo ostružinový. „Jednoznačně nejzdravější je nektarový med, tedy přírodní koncentrát z květů rostlin,“ potvrdil Bártl.

Kvalitní med je nejlepší „ze dvora“

Podle včelařů je ideální, když má každý zákazník toho svého včelaře, který mu med prodá přímo, jak se říká „ze dvora“. Med ze supermarketů zkušení odborníci nedoporučují. „V žádném obchodním domě bych si med nekoupil. Jen pro příklad, v zemích Evropské unie se například léčí včelí mor antibiotiky, které jsou pak logicky v medu obsaženy. Navíc v míchaném medu, který je kolikrát i filtrovaný, nejsou obsaženy vůbec žádné pyly a další cenné látky, které dělají med medem,“ upozornil Jaroslav Bártl.

Cena za kilogram medu se v současné době pohybuje od 90 do 150 korun. „Mám už roky svého včelaře v Nové Cerekvi, od kterého med kupuji. Naposledy jsem bral zhruba před měsícem tři litrové sklenice,“ přiblížil Leoš Bednář z Pelhřimova.

Autor: Alexandra Knapová

26.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Oprava vrátí dvěma křížům v Horní Cerekvi jejich půvab

Ela Bartoňová, Pelhřimov, 15. 8. 2017, 3120 g
9

Právě se narodili. Podívejte se na další miminka

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Zatáčka vynesla motorkáře do příkopu

Pelhřimov - Zraněním šestnáctiletého motorkáře skončila páteční dopravní nehoda u obce Kopaniny. Mladý řidič motocyklu Yamaha jel po silnici II/150 ve směru od obce Kopaniny směrem na obec Čáslavsko.

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Ještě během vysoké školy začala rodačka ze Žďáru nad Sázavou Michaela Horáková (25) budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení