VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školka zdražila stravné, další tento krok zvažují

Pelhřimovsko – Nejen návštěva restaurace či nákup potravin vyjde dráž.

26.4.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Slávka Petráková

Více si od prvního března musí připlatit například i rodiče dětí, které navštěvují mateřské školy v Pelhřimově. Důvodem je růst cen základních potravin i energií.

„Od prvního března jsme cenu obědů zvýšili na 30 korun. Jsou v tom zahrnuty i dopolední a odpolední svačiny. Naposledy jsme cenu za stravování měnili v roce 2008,“ řekla ředitelka Mateřských škol v Pelhřimově Věra Harudová.

„Zdražuje se téměř vše, tak se ani nedivím tomu, že jsou dražší obědy v mateřinkách. Osobně si chodím s kastrůlky pro obědy do školní jídelny. Jako důchodkyně jsem velmi spokojená. Vaří dobře a ještě dávají poměrně velké porce,“ pochvalovala si čilá seniorka Jaroslava Vlachová z Pelhřimova.

V Pacově nezdražili

Za celodenní stravu ve školkách v Pacově rodiče zaplatí 30 korun, rodiče dětí starších sedmi let 32 korun. „Zatím jsme stravné nezdražili, ale uvažujeme o tom. Zdražuje se vše, od potravin až po energie,“ informovala ředitelka Mateřské školky Jatecká v Pacově Libuše Marková.

Ta dodala, že někdy jsou maminky přesvědčené, že děti ve školce nejí například pomazánky, ale opak je pravdou. Děti si při svačině přidávají a nebývají žádné nedojedené zbytky.

Proto také ředitelka vymyslela originální nápad, kdy na webových stránkách školky zveřejnila pro inspiraci několik zajímavých receptů právě na pomazánky. Rodiče si tak doma mohou připravit a ochutnat špenátovou nebo květákovou pomazánku.

„Děti si u nás chodí velmi rády přidávat. Myslím si, že jim u nás chutná, někdy mají, jak se říká doslova boule za ušima,“ popsala s úsměvem na rtech Libuše Marková.

Obdobně jsou na tom se stravováním i děti v Mateřské škole Za Branou v Pacově. Ty si také pochutnávají téměř na všem. „Děti mají rády sladká jídla jako povidlové knedlíky, nudle s mákem. Pochutnávají si na různých omáčkách. Horší je to s luštěninami, ale když mají opravdový hlad, tak snědí i čočku,“ zhodnotila ředitelka školky Dana Maděrová.

Ta poznamenala, že jídelna má v kuchyni nového „pomocníka“, parní konvektomat. Ten je ideální na všechny úpravy potravin od vaření, dušení, pečení až po smažení nebo grilování.

Prim u dětí hraje vepřové v mrkvi

V Mateřské školce v Kamenici nad Lipou stojí oběd 23 korun. Cenu vedení školky zatím ponechá.

„Zatím jsme se o zdražování nebavili, ale je pravda, že potraviny i energie se stále zvyšují. Prim u nás vede vepřové v mrkvi, to mají děti moc rády. Pochutnávají si i na různých omáčkách a přírodním řízku,“ uvedla vedoucí školní jídelny Mateřské školy v Kamenici nad Lipou Zlatuše Pfaurová. Problém s tím, že by děti nejedly, tam nemají.

„Občas našim dětičkám nechutná tvarohová pomazánka, jinak ale snědí vše,“ uzavřela Pfaurová.

Autor: Alexandra Knapová

26.4.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Oprava vrátí dvěma křížům v Horní Cerekvi jejich půvab

Ela Bartoňová, Pelhřimov, 15. 8. 2017, 3120 g
9

Právě se narodili. Podívejte se na další miminka

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Zatáčka vynesla motorkáře do příkopu

Pelhřimov - Zraněním šestnáctiletého motorkáře skončila páteční dopravní nehoda u obce Kopaniny. Mladý řidič motocyklu Yamaha jel po silnici II/150 ve směru od obce Kopaniny směrem na obec Čáslavsko.

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Ještě během vysoké školy začala rodačka ze Žďáru nad Sázavou Michaela Horáková (25) budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení